Babišovo podnikání mě nezajímá, hájila svého šéfa Jourová. Nemůžeme prý nikoho diskriminovat

27.03.2014 22:49

Hosty čtvrtečních Událostí, komentářů byli předseda výboru pro rozpočtovou kontrolu Evropského parlamentu Jens Geier, ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová a poslanec za TOP 09 Stanislav Polčák. Hlavním tématem bylo čerpání evropských dotací a také údajný střet zájmů ministra financí Andreje Babiše.

Babišovo podnikání mě nezajímá, hájila svého šéfa Jourová. Nemůžeme prý nikoho diskriminovat
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Věra Jourová

Šéf výboru Evropského parlamentu pro rozpočtovou kontrolu Geier šokoval hned na začátku. Podle něj se během dnešní návštěvy v ČR, během které se setkali i s úředníky, dozvěděli překvapivé věci. „My se odvoláváme na zprávy, které jsme dostali z České republiky. Nepřišli jsme na nic nového, ale podle některých zpráv víme, že se tady některé věci, jako třeba korupce, děly," uvádí Geier. „Z mého pohledu máme určitě některé informace z první ruky, například od úředníků vlády. Ti nám řekli, že některé projekty mohly být ovlivňovány politicky," dodává.

A jak vlastně k vleklým problémům s čerpáním dotací došlo? Podle Geiera probíhalo vše na začátku spolupráce v roce 2007 v pořádku. „Na začátku roku 2007 čeští úředníci hlásili do Bruselu, jak nakládají s prostředky v rámci České republiky. Na základě toho byly projekty vypláceny. Ale po nějaké době se zjistilo, že audit nefungoval tak, jak měl. Evropská komise řekla, že osoby zodpovědné za kontrolu projektů nezvládaly svoji práci, jak měly. Země pak o tyto peníze přišla," řekl.

Ze systému odtékaly peníze

I tak ale šéf výboru odmítl tvrzení, že by byl systém plánovaně nastavem špatně. „Je těžké tvrdit, že se to stalo záměrně. Jeden člen delegace se této možnosti zde věnoval. Mí kolegové se obrátili na český Parlament a požádali o zřízení vyšetřovací parlamentní komise. Původní plán na papíře byl podle Evropské komise v pořádku. Dělat jakékoliv závěry ale není v naší kompetenci, naším úkolem je pouze chránit finanční zájmy EU. Proto jsme tady - abychom zjistili, co udělat pro to, abyste snížili chybovost těchto projektů," dodává.

Podle ministryně Jourové byl prvotní problém v tom, že se celý systém dotací decentralizoval. „Nešlo se po systémových pochybeních. V roce 2007, kdy se sytém nastavoval, nikomu nevadilo, že se vše decentralizovalo," říká. „To byla ona systémová chyba. Byla tam hned od začátku," dodává Věra Jourová. Stejně jako Geier ale zastává názor, že systém nebyl špatně nastaven záměrně. „Byl ale zneužit, našly se tam díry, kude peníze mohly odtékat," přibližuje.

Za špatné čerpání může Paroubek

Největší vinu na za špatně čerpané dotace má podle poslance Polčáka vláda Jiřího Paroubka. „My jsme k tomu byli kritičtí. Čas na změnu byl, všichni doufali, že se problémy podaří vyřešit a ztráta bude nulová. Nyní už je ztráta 14 miliard, ale zřejmě to bude ještě víc," říká Polčák. „My jsme dělali, co bylo možné. Byli jsme ti nejaktivnější, chtěli jsme peníze dostat do regionů, ale pod nějakými změnami," sděluje. Chybné nastavení je podle něj politická zodpovědnost vlády Jiřího Paroubka a celé ČSSD.

Jourovou Babiš nezajímá

Řeč přišla i na nejčerstvější „kauzu" ministra financí Andreje Babiše, kterého dnes napomenula členka výboru pro rozpočtovou kontrolu EP Ingeborg Grässleová. Ta poukázala na možný střet zájmů, jenž se ministra týká kvůli jeho figurování ve firmách, které zároveň získávají dotace. „Všichni jsme ve střetu zájmů. Každý jeden občan," šokovala Jourová. „Ministr financí možná má nebo nemá nějaké finanční aktivity, já se o ně nestarám. Myslím si, že nemůžeme nikoho diskriminovat," dodává.

„My budeme vždy pod zorným úhlem veřejnosti. Pan ministr financí není v žádném článku systému, který rozděluje peníze z dotací," doplnila Jourová. Opačný názor má ale Polčák, podle kterého se jedná o mezinárodní ostudu. „Je ostudou ČR, že si toho všimli i ve světě. My na to poukazujeme dlouho," konstatoval k tomu Polčák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ane

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…