Babišovu politiku komentoval významný zástupce USA

16.08.2016 10:24

„Představitelé Ministerstva financí ČR zmateně sledují zuřivý odpor vůči něčemu, co sami pokládají za praktický nástroj snižování míry podvodů. Nicméně i odpůrci mají řadu pádných argumentů pro tento odpor a některými skutky jim k tomu pomáhá právě i stát,“ poznamenává ve svém komentáři pro server Dotyk.cz k elektronické evidenci tržeb výkonný ředitel Americké obchodní komory v ČR Weston Stacey.

Babišovu politiku komentoval významný zástupce USA
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Žádné zdanění bez zastoupení. Svět často zapomíná, že američtí patrioti se na Brity nerozzlobili pro nějakou romantickou myšlenku osobní svobody, ale kvůli právu rozhodovat o tom, jakou část jejich příjmu může vláda přerozdělit. Původní Tea Party vznikla jako reakce na zvýšení cla na čaj. To by mělo dát současným argumentům týkajícím se elektronické evidence tržeb (EET) smysl,“ začíná svůj komentář Stacey.

Původní text ZDE.

Jak Stacey podotýká, správným argumentem ohledně EET je mimo jiné zajištění dostatečně vysokého výběru, který sníží tlak na zvyšování daní, na druhé straně zjednodušení života tam, kteří již dodržují pravidla. 

Zmiňuje však i protiargumenty. „Prvním takovým protiargumentem je, že EET s sebou přináší dodatečné náklady a administrativní zátěž pro podniky, což snižuje jejich schopnost podnikat a vydělávat peníze. To je sice pravda, ale ne v tak velkém rozsahu a navíc lze namítat, že přínos pro podniky v podobě vyšší férovosti převyšuje administrativní náklady s EET spojené,“ říká Stacey. Druhým protiargumentem podle něj je to, že EET sice zvýší státní příjmy, ale ekonomický přínos spíše než z efektivity výběru plyne z toho, jak dobře nebo špatně vláda získané zdroje vynaloží.

„Základním argumentem je tvrzení, že vláda zavádí nadbytečné náklady pro legitimně fungující podniky. O to přesně jde – pro legitimně fungující podniky. Otázkou je, jaké je procento legitimně fungujících podniků v Česku. Není to tak, že stačí jednoduše požádat, aby zvedli ruce ti legitimně fungující, nebo ti druzí. Odhady ministerstva financí o velikosti šedé zóny jsou mnohem vyšší než u kritiků,“ říká dále Stacey. Vláda navíc dle jeho názoru postupovala jinak v případě výdajů soukromého sektoru a veřejného sektoru.

„V zemi, kde se politika ‚těší‘ hluboké nedůvěře, by si vláda měla dát pozor na to, aby EET neinspirovala k odpovědi typu bostonské Tea Party. Neznamená to zneškodnit EET. Vláda by ale mohla zavést stejná pravidla pro transparentnost v oblasti vynakládání veřejných zdrojů. Mohlo by to kupříkladu vést ke snížení podílu veřejných zakázek s jednou nabídkou, který byl v roce 2015 rekordně vysoký,“ uzavřel Stacey s tím, že pokud by vláda skutečně chtěla vyvážit podmínky v soukromém a veřejném sektoru, mohla by penalizovat úřady snížením jejich rozpočtu na další kalendářní rok za nedostatečný, nepřesný reporting.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…