Babišovu poslanci vadí, že se novela nekonzultovala s operátory

03.03.2017 11:21

Předseda hospodářského výboru Poslanecké sněmovny Ivan Pilný (ANO) kritizuje, že k diskusi o novele telekomunikačního zákona nebyli přizváni operátoři. Po dnešní schůzce zástupců stran s premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD), který změny prosazuje, Pilný novinářům řekl, že novelu není v současné podobě možné projednat jen v jednom čtení. Aby byla skutečně ve prospěch spotřebitelů, musejí ji podle něj projednat poslanecké výbory, uvedl.

Babišovu poslanci vadí, že se novela nekonzultovala s operátory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Sobotka po dnešní schůzce se zástupci dalších stran oznámil, že lhůta pro projednání novely ve výborech se zkrátí ze 60 dnů na 20 dnů. Neprošel tak návrh, aby ji poslanci poslali do Senátu hned po prvním čtení. „Zdůrazňuji, že zákon chceme udělat tak, aby byl ve prospěch spotřebitele, v této verzi ale není, proto musí být projednán ve výborech,“ uvedl Pilný.

Novela by měla zajistit vedle zlepšení podmínek zákazníků i plynulý přechod na digitální televizní vysílání DVB-T2. Pilný však tvrdí, že uvolnění frekvence 700 MHz bude stát domácnosti pět miliard korun kvůli přechodu na nové televizory. Pokud by měly být hrazeny náklady České televize na přerozdělování kmitočtů, můžou být podle něj také oprávněné výhrady operátorů, že by mohlo jít o veřejnou podporu.

Pilnému vadí i ustanovení, podle kterého by bylo možné poskytovat klientům jen slevy zahrnuté v cenících. Sobotka předtím uvedl, že na návrh legislativní rady vlády by mělo ustanovení z novely předpisu vypadnout.

I zvýšení pokut udělovaných operátorům je podle Pilného problematické, protože možnost jejich ukládání Český telekomunikační úřad v podstatě nevyužívá. Kritizoval i průběh dosavadního projednávání novely. „Nebyli přizváni operátoři, řada připomínek byla ignorována,“ řekl. Dodal, že tarify operátorů v oblasti mobilních dat jsou podle něj přehnané a „úplně mimo“ to, co se děje v Evropě.

Telekomunikační firmy ve čtvrtek vyzvaly Sobotku, aby pozdržel schvalování novely telekomunikačního zákona a návrh s nimi prodiskutoval. Podle zástupců firem se do původně technické novely dostaly bez projednání s odborníky úpravy posilující ochranu spotřebitele.

Podle mluvčího vlády Martina Ayrera se premiér k dopisu vyjádří do několika dnů. Podotkl, že návrh novely je zhruba týden v připomínkovém řízení, kde se k němu firmy mohly vyjádřit.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…