Babišovy noviny: Dalším ministrem na odstřel je prý Mládek. Možná ale skončí až v říjnu

05.06.2015 8:37

Změny ve vládě by nemusely skončit výměnou ministra školství. Podle dnešních Lidových novin se v kuloárech ČSSD spekuluje i o možné výměně ministra průmyslu a obchodu. Jana Mládka by prý mohl nahradit státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza.

Babišovy noviny: Dalším ministrem na odstřel je prý Mládek. Možná ale skončí až v říjnu
Foto: Hans Štembera
Popisek: ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek

Podle listu je totiž Mládkovým slabým místem údajně nespokojenost s čerpáním evropských dotací, velmi proruský postoj a energetická koncepce, která je dle kritiků nastavena „jako ze 70. let minulého století“.

Deník tvrdí, že se spekuluje o tom, že na Mládkovo místo by nastoupil státní tajemník pro evropské záležitosti Tomáš Prouza. „Pokud by k takové změně došlo, premiér Sobotka by se ve vládě obklopil svými spojenci,“ píše list. Podle něj by si Prouzu ve vládě přála část pražské ČSSD. Otázkou ale je, zda by k této výměně mělo dojít v těchto dnech, nebo až v průběhu letních prázdnin.

Mládek patří do stáje Jansty, který už přišel o Chládka

Pokud by k těmto změnám došlo, změnily by rozdělení sil uvnitř sociální demokracie. „Mládek totiž patří do politické stáje Miroslava Jansty. Ten v minulém týdnu ze svého mocenského portfolia přišel už o Chládka,“ upozornil list s tím, že další taková Janstova ztráta by posílila již tak silnou pozici Sobotky a jeho blízkých spojenců ve straně. Mládek má navíc blízko k Hradu.

Deník prý ale v kuloárech ČSSD narazil i na názor, že Mládkův pád není aktuální a že do října by ve vládě k dalším změnám už docházet nemělo.

Samotné odvolání Mládka by prý bylo těžké. „Jeho ministerstvo funguje a má za sebou Jihočechy a Sobotka teď Zimolu potřebuje. Do října, když nebude mít nikdo žádný velký průšvih, tak nikoho nevymění,“ napsal listu pražský lobbista blízký sociální demokracii.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…