Babišovy noviny hlásí: Stropnický nebude kandidovat na prvního místopředsedu ANO

14.02.2015 6:42

Ministr obrany Martin Stropnický se nebude ucházet o funkci prvního místopředsedy vládního hnutí ANO. Kandidovat na řadového místopředsedu chce v případě, že bude mít dostatečnou podporu. Napsala to dnešní MF Dnes. Na krajských sněmech dostal nejvíce nominací na pozici druhého muže hnutí předseda poslaneckého klubu Jaroslav Faltýnek. Na pozici prvního zástupce jej podporuje i Andrej Babiš, který s takřka stoprocentní jistotou funkci předsedy ANO na přelomu února a března obhájí.

Babišovy noviny hlásí: Stropnický nebude kandidovat na prvního místopředsedu ANO
Foto: Daniela Černá
Popisek: Ministr obrany Martin Stropnický

"Podle mě je první místopředseda plný úvazek, to se nedá s ministrováním dělat," řekl Stropnický MF Dnes. "Budu kandidovat na řadového místopředsedu. Uvidím, jestli je tam nějaká šance, protože do toho nemá smysl jít, pokud by člověk viděl, že je podpora nízká. Je ale ještě předsednictvo, kde má smysl být, protože jste u důležitých koncepčnějších rozhodnutí," dodal. Ministr by ale podle něj měl mít alespoň nějakou výraznější pozici, neměl by zůstat pouze řadovým členem ANO.

Kromě Faltýnka mají z krajských sněmů na post prvního místopředsedy nominace i tři ženy, místopředsedkyně sněmovny Jaroslava Jermanová, předsedkyně pražské organizace Radmila Kleslová a ode dneška také místostarostka Hlučína na Opavsku Blanka Kotrlová, předpokládá se ale, že svedou boj spíše o řadové místopředsedkyně. Podle některých médií má šance především Kleslová, která s Babišem spolupracovala už v Agrofertu.

Babiš protikandidáta mít asi nebude

Babiš, který hnutí na konci roku 2011 založil a dodnes je hlavní tváří a osobností ANO, má zatím na předsednické místo podporu ze všech regionů. Pravděpodobně nebude mít protikandidáta. Na místa čtyř řadových místopředsedů naopak kandiduje třikrát tolik zájemců.

O tom, jak bude vypadat nové vedení ANO, rozhodnou delegáti celostátního sněmu na přelomu února a března. Vládní hnutí má přes 2500 členů. Ve srovnání s koaličními stranami ale ANO stále patří k uskupením s menší členskou základnou, ČSSD i lidovci registrují dlouhodobě více než 20.000 členů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…