Babišovy noviny píší o "tunelu" chlapců kolem Klause. Už za něj létají žaloby

10.03.2015 7:07

Lidové noviny hned na titulní stránkce palcovým titulkem píší o žalobě na Klausův think tank. Podtitulek pak vysvětluje, že Centrum pro ekonomiku a politiku, které bývalý prezident založil a využíval jej ke svým vstupům do veřejné debaty, mělo nestandardně získávat peníze v kauze společnosti Key Investments.

Babišovy noviny píší o "tunelu" chlapců kolem Klause. Už za něj létají žaloby
Foto: Lukáš Petřík
Popisek: Václav Klaus na Akci D.O.S.T.

To je, jak Lidové noviny připomínají, zkrachovalá společnost obchodující s cennými papíry. Jejími klienty bylo množství veřejnoprávních korporací, zejména měst a obcí. Těm jejich makléři nakoupili do portfolia nelikvidní dluhopisy a připravili je tak často i o stovky milionů korun. Ne tak Klausův slavný CEP, který od krachujících Key Investments dostal zpět celou investovanou částku – přibližně deset milionů korun.

Zato jiní věřitelé, například radnice Prahy 10, se dodnes pokoušejí získat své peníze ze zkrachovalé společnosti marně. Insolvenční správkyně jedné ze společností, jejíž dluhopisy CEP získal, došla k názoru, že transakce Klausův think tank zvýhodnila oproti ostatním věřitelům, a rozhodla se na Klausův mozkový trust podat žalobu.

Lidové noviny zdůrazňují, že v kauze Key Investments padlo již několik žalob a řada z nich dopadla i na blízké spolupracovníky bývalého prezidenta Klause. Výkonným ředitelem centra CEP je dnes Jan Skopeček, současně stínový ministr financí ODS. Ta se přitom stále snaží tvrdit, že s problematickými kšefty svých předchůdců nemá nic společného.

Následně Lidové noviny přinášejí rozsáhlého „pavouka“ kauzy Key Investments, v jehož středu se usmívá sám Václav Klaus. V jednotlivých chapadlech vystupuje například Jiří Weigl, jeho dlouholetý kancléř, nebo Robert Holman, ekonom, kterého Klaus vyslal do Bankovní rady ČNB. Následuje rozsáhlý popis celé kauzy, která je podle LN „tunelem“, přičemž uvozovky tak prý píší jen proto, že ještě nebyl vydán pravomocný rozsudek, který by toto označení definitivně potvrdil.

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský k tomu poznamenal, že stopy přes ekonomického experta Jana Skopečka vedou až k současné ODS. Předseda Petr Fiala se podle Babišova komentátora může jakkoliv tvářit, že jeho strana již nemá s „Klausy, Bémy a Hrdličky“ nic společného, ale oponenti jej přesto mohou umlátit klacky.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

18:22 Bobošíková a Kotrba o Ukrajině a válce. Už se rýsuje výsledek

Jak ovlivní balík pomoci z USA a nové mobilizační předpisy pro Ukrajince vývoj rusko-ukrajinského ko…