Babišovy noviny popisují podivné hospodaření Okamurova hnutí

27.03.2015 8:51

Peníze z hnutí Úsvit proudily částečně lidem z okolí bývalého šéfa Věcí veřejných Víta Bárty, částečně lidem spjatým s lídrem hnutí Tomiem Okamurou. Píše o tom dnešní Mladá fronta Dnes, které se podařilo získat faktury, které to mají dokládat.

Babišovy noviny popisují podivné hospodaření Okamurova hnutí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Tomio Okamura, předseda hnutí Úsvit

List například uvádí, že firmy spojené s asistentem poslance Úsvitu Jiřího Štětiny, bývalého člena Věcí veřejných Vítězslava Janků, získaly z peněz na kampaň hnutí Úsvit téměř tři čtvrtě milionu korun.

Firma Creato, která Janků patří, dostala přes šest set tisíc od Úsvitu za kampaň v Královéhradeckém a Jihočeském kraji. „Dali jsme nabídku a byli jsme nejlevnější. Zajišťovali jsme reklamní tiskoviny. Byla to normální výběrová řízení, některá jsme ani nevyhráli,“ řekl deníku Janků.

Vůbec jsem se do toho nemíchal

Sám Štětina nevidí problém v tom, že peníze Úsvitu inkasovala firma jeho asistenta. „Vůbec jsem se do toho nemíchal. Pan Janků nemá dodneška zaplaceno asi 436 tisíc, a ta práce byla odvedená, nebyl to žádný podvod,“ řekl Štětina.

Podle deníku získala od Úsvitu sto tisíc i další firma spojená s asistentem Janků. Jde o společnost DI stavby, kterou vlastní podle obchodního rejstříku jeho manželka, sám Janků je v ní jednatelem. Podle faktur měla tisknout velké plakáty a samolepky.

„Část peněz končila v dalších firmách, které ovládají lidé z blízkého okolí Víta Bárty,“ dodal k tomu list.

Znění nevýhodné smlouvy nechce zveřejnit. Prý by dostal pokutu

V přehledné grafice pak uvádí, že lidé z okolí Bárty by měli z Úsvitu získat 2,465 milionu korun, lidé spjatí s Okamurou 2,406 milionu korun. Deník přiznává, že vzhledem k tomu, že Úsvit má na státním příspěvku získat během tohoto volebního období 122 milionů korun, jde o „drobné“.

Hlasy z obou znesvářených táborů, na které se Úsvit rozpadl, prý ale naznačují, že z Okamurova hnutí odteklo mnohem více peněz. Například účetní společnost Celsianus si prý má za toto volební období přijít díky smlouvě s Úsvitem na 60 milionů. „Zjevně nevýhodnou smlouvu s ní uzavřel Okamura v roce 2013. Teď tvrdí, že mu ji podstrčil Vít Bárta,“ napsal list. Sám Okamura prý obsah smlouvy nechce zveřejnit, protože by prý za to dostal půlmilionovou pokutu.

Deník také na několika příkladech ukazuje, jak podivně hnutí hospodařilo. Například za propagaci ve dvoutisícové vesnici Černilov u Hradce Králové zaplatil Úsvit 85 tisíc, což je prý víc, než kolik zaplatil v sedmdesátitisícovém Kladně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…