Babišovy noviny přemítají nad tím, kdo vlastně pozval do Prahy šéfa ruských železnic

27.01.2015 12:14

Mezinárodní konference Let My People Live! měla nečekaného hosta, šéfa ruských železnic Vladimira Jakunina. Dnešní Lidové noviny pátraly po tom, kdo jej vlastně na konferenci pozval. Poukázaly přitom na fakt, že Jakunin je na sankčním seznamu USA kvůli ruské invazi na Krym, i na to, že Jakunina pojí s ruským prezidentem Putinem "kladný vztah".

Babišovy noviny přemítají nad tím, kdo vlastně pozval do Prahy šéfa ruských železnic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Na Václavském náměstí v Praze se sešli odpůrci sankcí proti Rusku a zastánci Vladimira Putina

"Na konferenci se zjevil jako duch, promluvil na jednom z panelů,“ píše list s tím, že v seznamu hostů konference, který dostala média, Jakunin uveden není. Existuje však druhá verze seznamu, kterou pořadatelé rozdávali hostům a na němž Jakuninovo jméno figurovalo.

O Jakuninově příjezdu prý až do víkendu nic nevěděli ani čeští diplomaté. "Že přijede, jsme se dozvěděli až v neděli odpoledne. Ale že vystoupí na panelu, jsme zjistili, prakticky, až když začínal mluvit,“ řekl deníku zdroj z diplomatických kruhů, který si nepřál být jmenován. Podle něj byla účast Jakunina iniciativou Evropského židovského kongresu. Podle zmíněného anonymního zdroje to byla pro české diplomaty nevítaná zpráva.

Za pozváním Jakunina nestál ani viceprezident Evropského židovského kongresu Tomáš Kraus, který to novinám popřel. Deník tak spekuluje, že Jakunina pozval přímo sám prezident Evropského židovského kongresu Moshe Kantor. Toho prý s Jakuninem pojí dlouhodobé přátelství. "V roce 2006 například Jakunin s rodinou navštívili Kantora na židovské svátky chanuka,“ podotkl list.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…