Babišovy noviny přinášejí trochu jiný pohled na norskou sociálku. Češky a Slovenka promluvily

20.02.2016 9:40

Obraz norské sociální služby Barnevernet v českých médiích je značně pokřivený. Alespoň to vyplývá z článku, jenž vyšel v příloze Orientace dnešních Lidových novin a který napsaly čtyři české ženy a jedna Slovenka, všechny dlouhodobě žijící v Norsku.

Babišovy noviny přinášejí trochu jiný pohled na norskou sociálku. Češky a Slovenka promluvily
Foto: wikipedia
Popisek: Norská vlajka

Autorky například citují statistiky, podle nichž v počtu odebraných dětí zaujímá Norsko příčku ve spodní třetině evropských států. Ze všech norských dětí do 17 let věku je to zhruba 0,8 %. To znamená, že v Norsku je odebráno v přepočtu na hlavu méně dětí než v České republice. U nás totiž žije mimo svou rodinu 18 056 dětí do 18 let, což je asi 0,9 % dětí.

Čtveřice autorek také uvádí, že není pravda, že by Barnevernet mohl jednat svévolně a že by rodiče neměli žádné zastání. Odebrání dětí rodičům je prý až krajní prostředek, když všechny ostatní selžou. A musejí k němu existovat vážné důvody a musí jej schválit soud.

Z dětí, které jsou v Norsku rodičům odebrány, jich méně než desetina zůstane v ústavech. Drtivá většina jich najde zázemí v pěstounské rodině. Článek naznačuje, že pěstounství není v Norsku žádný lukrativní byznys. Peníze, které prý pěstouni dostávají od norského státu, totiž nezaručují ani průměrné příjmy.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …