Babišovy noviny probírají stranické dluhy ODS. Je to prý zlé a vážné

28.05.2014 7:10

Občanská demokratická strana, kdysi nejbohatší partaj v zemi pořádající opulentní sjezdy, má mít desítky milionů dluhů po lhůtě splatnosti a aktuálně prý počítá, jestli vůbec má na výplaty zaměstnanců sekretariátu. Výsledky eurovoleb ve stranické centrále na Pankráci také moc radosti nevzbudily.

Babišovy noviny probírají stranické dluhy ODS. Je to prý zlé a vážné
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda, 1. místopředseda a místopředsedové ODS na 24. kongresu

Deník MF Dnes poznamenává, že slovo „insolvence“ nemají konzervativci z ODS rádi. Přesto si však prý nyní musí přiznat, že jejich strana se ocitla ve finančních potížích. Výroční zpráva za rok 2013 má uvádět dluhy po splatnosti ve výši 42 milionů. Celkový úhrn zadlužení je prý ještě mnohem vyšší.

Kdysi štědrý příjem za poslanecké mandáty se v loňském roce smrskl z 45 milionů na méně než třetinu a po eurovolbách strana dostane při sazbě třicet korun za hlas pouhých 3,5 milionu, zatímco v roce 2009 inkasovala milionů 22. Příjem navíc ani zdaleka nepokryje náklady kampaně, která měla stát něco kolem 10 milionů.

Strana navíc musela vrátit celkem tři miliony darů, neboť jim byly zaslány od osob, na které byla vyhlášena exekuce. Vrátila i podivný milionový dar, psaný na záhadnou dvaadvacetiletou kadeřnici, žijící v moravské hájence. Deník MF Dnes si ovšem stěžuje, že mu zaměstnanci ODS odmítli ukázat platební příkaz, který by prokazoval, že dar byl skutečně vrácen.

Navíc deník přišel s informací, že podnikání kadeřnice Moniky Gajarské je spojeno s hlavním manažerem ODS Janem Kočím, a to tak, že si prostory pro své kadeřnictví pronajímá v domě, jehož vlastníkem je obchodní partner muže, jemuž Kočí před šesti lety prodal podíl ve své bývalé firmě.

Špatné zprávy pro zaměstnance

Téma pádu strany do insolvence, pro straníky tak citlivé, se prý v ODS řešilo už před eurovolbami. „Bavili jsme se o tom, že v tuhle chvíli má ODS věřitele, které je nutné řešit rychle,“ uvedl k tomu místopředseda strany Miloš Vystrčil.

Deník MF Dnes, vlastněný předsedou konkurenčního hnutí ANO Andrejem Babišem, rovněž zveřejnil informaci z nespecifikovaného zdroje, že centrála ODS již dvakrát upozorňovala zaměstnance strany, že se jim může zpozdit výplata mezd. Pak však připouští, že reálně ke zpoždění výplat nejspíš nikdy nedošlo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…