Babišovy noviny rozebírají Babišovu pravou ruku Faltýnka. Jdou do minulosti

26.02.2015 8:47

O víkendu se sejde sněm hnutí ANO a čtvrteční tisk při té příležitosti spekuluje o možnostech dalšího vývoje hnutí, které se netají ambicemi vyhrát příští sněmovní volby. Týdeník Reflex a Lidové noviny přinášejí stručný nástin historie hnutí ministra financí Andreje Babiše.

Babišovy noviny rozebírají Babišovu pravou ruku Faltýnka. Jdou do minulosti
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Zatímco komentář Bohumila Pečinky v Reflexu analyzuje historii hnutí na příběhu Andreje Babiše, Lidové noviny přinášejí profil „hlavního architekta“ hnutí Jaroslava Faltýnka, který by měl být zvolen jeho prvním místopředsedou.

Pečinkův komentář, přímo avizovaný jako „malá historie politického hnutí ANO“ popisuje historii Babišova hnutí jako typický produkt postdemokracie, ve které se formálně demokratické procedury a předpisy (i u nich se Babiš často dostal na samotnou hranu, jak Pečinka dokazuje) propojují do zcela nedemokratické a autokratické podstaty. Proto prý Babiš zve na sjezd filozofa Václava Bělohradského, který tuto podstatu Babišova hnutí dovede zaštítit i filozoficky.

Pak rekapituluje historii ANO od vzniku v roce 2011, přes výbuch v komunálních volbách roku 2012 a podporu Karla Schwarzenberga v prezidentských volbách (o které dnes Andrej Babiš raději mlčí). Katarzí prý předseda ANO prošel na jaře roku 2013, když mu druhý sjezd ANO odmítl zvolit jeho vybrané kandidáty na místopředsedy. S jedinou výjimkou Věry Jourové neprošel nikdo, včetně Jaroslava Faltýnka, kterého Babiš dlouhodobě označuje za svého politického učitele.

Tato zkušenost prý předsedu ANO přiměla k radikální změně. Do politiky se vrhl naplno, najal agenturu, která stvořila největší volební úspěchy Jiřího Paroubka a celou řadu osobností, které jej začaly před veřejností propagovat. Ty doplnil naprosto spolehlivě loajálními zaměstnanci z Agrofertu, a s tímto mixem dokázal v roce 2013 na troskách polistopadového politického rozložení získat bezmála osmnáct procent hlasů.

Před několika týdny pak podle Pečinky spustil poslední fázi budování svého hnutí, která má vyvrcholit právě na sjezdu. Její podstatou je nahrazování „nakoupených osobností“ lidmi z Agrofertu nebo jinými zcela spolehlivě loajálními. Právě proto sám předseda tak ostře zaútočil na Martina Stropnického, který chtěl vyzvat jeho favorita, šéfa poslanců Faltýnka, v souboji o post prvního místopředsedy.

Lidové noviny, výkladní skříň Babišovy mediální stáje, pak představují právě předsedu poslaneckého klubu ANO Jaroslava Faltýnka v textu s titulkem „Kůň, který táhne Babišovy vize“. Zde popisují životní příběh zemědělského inženýra, který podle mnohých stvořil pro Andreje Babiše jeho hnutí. Podle LN však tento dlouholetý komunální politik po vysoké politice nikdy neprahl a skončil v ní spíše z donucení. „Nikam se nederu, ale mám kolem sebe lidi, kteří mi říkají, ať do toho jdu. Nechci je zklamat,“ říká k tomu.

Příběh prostějovského agronoma začíná deník sledovat na přelomu tisíciletí, kdy krachovala potravinářská skupina Tchecomalt Group, kde Faltýnek seděl v managmentu. Ten poslal společnost do konkurzu, což se nepozdávalo bance ČSOB, která za to na manažery podala trestní oznámení. Jak zdůrazňuje, Faltýnek vůbec nebyl stíhán. Pointou celého příběhu je, že zemědělskou část zkrachovalé skupiny koupil v roce 2001 Babišův Agrofert a do managmentu koncernu tak přibyl i Faltýnek, který se následně stal hlavním stratégem její zemědělské divize. Kromě toho byl Babišovým člověkem v Agrární komoře.

LN doplňují zajímavost, že konec Tchechomaltu zasahoval do nejvyšších vládních pater, novináři totiž vypátrali, že firma měla sponzorovat senátorskou kampaň tehdejšímu ministru zahraničí Janu Kavanovi. Faltýnek k tomu uvedl, že veškerý jeho příspěvek spočíval v tom, že Kavanovi ze svých soukromých peněz koupil na jeden mítink třicet litrů burčáku.

Na to se však po jeho příchodu k „Babišovi“ zapomnělo. Zemědělskou divizi Agrofertu prý Faltýnek fakticky řídí doposud a ani se tím netají. I opoziční poslanci prý ale připouštějí, že v zemědělském výboru, kterému předsedá, nelobuje ani tak za Agrofert, jako spíše za všechny velké hráče v oboru. „Vždyť proto jsem přišel do sněmovny. Netajím se tím, že hájím zájmy velkých firem, na nichž tady stojí trh,“ říká. Toto prý všichni věděli od začátku, když jej volili.

Pro Andreje Babiše je však prý jeho předseda poslanců nepostradatelný především jako znalec procedur, které předsedu nebaví. Kromě toho jej využívá i na „černou práci“. Když se v předvolební kampani na expandující hnutí ANO lepily různé pochybné existence, které je mohly poškodit, byl to právě Faltýnek, kdo je dokázal v tichosti vyškrtnout z kandidátky. Naposledy se prý v pozici „čističe“ osvědčil, když přiměl k dobrovolnému odstoupení ministryni spravedlnosti Helenu Válkovou. Podobně prý předtím odstraňoval ministra dopravy Antonína Prachaře. I Faltýnek však dělá chyby. Například když chtěl narychlo sesadit vlastního předsedu školského výboru sněmovny Jiřího Zlatušku, který se rozhádal s ministrem Chládkem. Improvizované odvolání v polední pauze získalo atributy politické frašky, na které si novináři s gustem smlsli a nakonec ANO kapitulovalo a Zlatušku v čele výboru ponechalo.

Přesto je však prý podle LN jeho pozice velmi silná. A to přesto, že se ve straně formuje „antiagrofertí“ křídlo, které se prý chce lidem z Babišova impéria postavit.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…