Babišův Komárek před lidmi vykládal, kdo všechno nám to zvoral: Havel asi nikdy neměl být prezident, pravice inklinuje k fašismu...

18.04.2015 9:23

O osobnosti Václava Havla a dalších, kteří „nám to zvorali“, byla řeč na besedě s poslancem Martinem Komárkem v Ostravě, kde hovořil nejen o své knize Moc nemocných, ale věnoval se i odkazu svého otce, vizím hnutí ANO, „baby poslancům“ a situaci v ČT: „Uvažoval jsem o tom, že by se poplatky nesnižovaly plošně, ale vynulovaly důchodcům a nemajetným,“ uvedl Komárek, který kritizuje netransparentnost veřejnoprávního média. „Nežijeme s pomocí státu, ale navzdory státu,“ zmínil také Komárek.

Babišův Komárek před lidmi vykládal, kdo všechno nám to zvoral: Havel asi nikdy neměl být prezident, pravice inklinuje k fašismu...
Foto: Daniela Černá
Popisek: Poslanec Martin Komárek v Ostravě.

Na besedě představil poslanec Martin Komárek svou knihu Moc nemocných, která má podtitul Dvacet pět příběhů těch, kdo nám to zvorali “. A protože název parafrázuje esej Václava Havla, dlouholetý politický komentátor a novinář, dnes poslanec hnutí ANO, se vyjádřil i k jeho osobnosti. Také Havel totiž v knize figuruje. „Jsem určitě sympatizant Václava Havla jako velkého člověka, hrdiny, dobrého spisovatele, i když je někdy malounko přeceňován, slušného člověka velkých morálních zásad, který hodně přesáhl rámec středoevropské politiky. Co se týká politiky, je ale mezi těmi, kteří nám ‚to zvorali“. Havel byl opravdu hrdina revoluce, v jednu chvíli měl velikánskou moc,“ uvedl Komárek. Pak přidal i ostřejší kritiku: „Byl absolutně neschopný praktické politiky. Ve chvíli, kdy se budoval stát, Havel přišel s iluzemi intelektuála. S iluzemi, že lidé jsou dobří. Ukázalo se to i v amnestii. Sám seděl a viděl, že ti lidé jsou chudáci, propustil vězně. Moc se to nepovedlo. Vycházel z levicových idejí, kdy chtěl, aby vlastníky všeho byli všichni, neměl žádný vztah k majetku, ale o to by nešlo. Hlavně neměl vztah k budování státní správy. Byl člověkem, který měl úřad nerad,“ dodal.

Havel asi neměl být prezidentem, měl zůstat pomníkem

Havel se podle Komárka podepsal na tom, že komunistická státní správa byla nahrazena něčím, co bohužel postupem času dospělo k téměř stejnému rozkladu. „Nebyla to jeho vina. Nežil život, ve kterém by si mohl uvědomit, že stát se musí také budovat a ve státě musí být také nějaký pořádek. Žil život rebela, umělce, hrdiny, vězně. Nebyl na to, neměl asi prezidentem být, měl zůstat pomníkem,“ doplnil k Havlovi Komárek. K atmosféře současné společnosti ale doplnil i celkem optimistické tvrzení: „Nežijeme v marasmu. Ostrava je mnohem krásnější, než byla před 25 lety,“ uvedl Komárek s tím, že máme spoustu nadaných lidí a že západní Evropa je dobré místo k životu. Poslanci vadí to, co se stalo v politické rovině: „Co je v rozkladu a marasmu, jsou státní aparát a politický život. Nemyslím starosty v malých městech a vesnicích, tam je situace často v pořádku. Státní správa neslouží občanovi, jde proti občanovi. Nežijeme s pomocí státu, ale navzdory státu,“ vysvětlil. Do křiklavých rozměrů podle Komárka dospěly exekuce, obchody lichvářů, zneužívání sociálních dávek, a to jen proto, že politici kašlali na státní správu.

První dotaz z publika zněl takto: „Jako novináře jsem vás vždy četla. Překvapilo mě, že jste napsal knihu o 25 lotrech. Ptám se, jestli za nějaký rok nebudeme číst další knížky o jiných lotrech, tentokrát z ANO. Nebude to totéž?“ „Tuto otázku si kladu také. Když jsem dělal volební kampaň na Liberecku, kde jsem volby nakonec vyhrál, lidé mi říkali: ‚Když nás ještě vy zklamete, už to bude naposled.“ Lidé nám dali bianko šek, že takoví nebudeme. Je to obrovská zodpovědnost,“ reagoval Komárek. „Tvrdit, že všichni lidé, kteří jsou v ANO, jsou slušní a nikdo neudělá žádný skandál, to nemůžu. Co můžu tvrdit, je, že reformní étos určitě vydržel v našem klubu,“ ujistil s tím, že pevně věří, že ANO případné problémy, které by mohly nastat, zvládne. Zmínil i to, že v roce 2016 se bude konat ideová konference ANO, kde hnutí představí vizi pro Českou republiku.

Komárek o svém otci: „Byl to úžasný člověk.“

Lidé připomenuli i osobnost Valtra Komárka: „Co z odkazu vašeho otce by si měla společnost zapamatovat?“ zazněla další otázka na poslance. „Je důležitější, jestli jsou lidé hodní nebo zlí, než to, zda jsou praví nebo leví. To bylo zjednodušeně řečeno jeho krédo. I podle toho žil a byl to úžasný člověk,“ odpověděl Martin Komárek. Řeč byla také o případně nebezpečných ideologiích. „Blízko k nedemokratickým idejím mají komunisté. Pravicové strany, které inklinují k fašismu… Naštěstí buď jsme tak dobří, že na to neslyšíme, nebo je druhá možnost, že jsou jejich vůdcové tak blbí, že to nedokážou prodat. Myslím si, že platí oboje,“ uvedl poslanec.

Tématem byla i Česká televize, protože právě Komárek je předsedou výboru, který má na starosti řešení těchto otázek: „S televizí jsem spolupracoval a vím, jak to tam chodí. Mohla by fungovat efektivněji,“ uvedl poslanec. „Jsem proto, aby televize byla úplně odpolitizovaná. To znamená, aby radní nevolili politici. Zároveň se domnívám, že její hospodaření by mělo být naprosto transparentní. Pokud lze ušetřit, a myslím si, že lze, tak komu bych peníze vrátil? Koncesionářům. Uvažoval jsem o tom, že by se poplatky nesnižovaly plošně, ale vynulovaly důchodcům a nemajetným,“ dodal. Zdůraznil ale, že rozhodnutí musí předcházet analýza. Komárek v kontextu zmínil, že nemá nejmenší chuť snižovat nezávislost jakéhokoli média.

Sobotku Komárek nekritizuje: „To je míněno jako chvála, aby bylo jasno.“

V rámci besedy přečetl poslanec i úryvek ze své knihy Moc nemocných. Zvolil i pasáž, která se týká premiéra: „Posledním z ‚baby poslanců‘ je Bohuslav Sobotka. Má zvláštní status. Ničeho se nedopustil, ničím neproslul, ba dokonce se ničím nevyznačuje. Přesto se stal premiérem. Život ve Sněmovně vyžaduje zvláštní schopnost imunity. Ne v tom smyslu, že poslanci mají imunitu před trestním stíháním, kterou si nezaslouží, ale které se bojí vzdát nejspíš proto, že mnozí nemají úplně uklizeno ‚v chlívku‘,“ četl Komárek. Mimo jiné zmínil z knihy i toto: „Sobotka vyhlíží jako robot Emil, žádné vlasy, široká ústa, oči skryty za brýlemi. Mluví v jedné tónině, jak dlouho chcete, jako by jste do něj vhodili desetikorunu. Automat na politiku. Pokud se o někom říká, že je splachovací nebo teflonový, pak je to Sobotka. O Topolánkovi a Nečasovi můžeme říci, že po moci otevřeně nebo v pelechu toužili a byli pro ni schopni odevzdat duši. U Sobotky není zřejmé, co chce. Přijde, stoupne si kamkoli jako pravítko a klidně něco hodinu monotónně povídá. Ale pozor, není to hloupé. Sobotka bývá připraven. Utahal by každého. Tak utahal sociální demokraty,“ doplnil z úryvku. „Vážení přátelé, novináři si vykládali, že pana Sobotku kritizuji, to je míněno jako chvála, aby bylo jasno,“ vysvětlil k pasáži z knihy Komárek.

Kniha je analýzou kauz a aktérů polistopadového vývoje. Nechybějí příběhy Jakeše, Klause, Zemana, Grosse, Schwarzenberga, Rumla, Kalouska, Topolánka nebo Nečase. A k tomu šestnáct dalších.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…