Babišův Komárek se vysmál bývalé kolegyni za kritiku: Jí nikdo žádnou kandidaturu nenabídl

17.12.2013 18:20

Novinářka Lenka Zlámalová v pořadu České televize Hyde park řekla, že odešla z Lidových novin kvůli Andreji Babišovi, který koupil vydavatelství Mafra proto, aby získal vlivový nástroj. Od té doby v jeho médiích prý vládne autocenzura redaktorů. Současně Zlámalová uvedla, že koalice vydrží pouze do doby, než Babiš získá pocit, že by mohl vyhrát nové volby. Kritizovala i bývalého kolegu a nyní poslance hnutí ANO Martina Komárka. Ten její slova v reakci pro ParlamentníListy.cz odmítl.

Babišův Komárek se vysmál bývalé kolegyni za kritiku: Jí nikdo žádnou kandidaturu nenabídl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Martin Komárek

Anketa

Pokud lidovci budou chtít víc křesel, než jim budou "socani" a babišovci ochotni dát,...

hlasovalo: 13557 lidí

Hned v úvodu pořadu bývalá komentátorka Lidových novin řekla, proč dala výpověď. „Já jsem se rozhodla ještě ten den, kdy oznámil náš původní německý vydavatel, že novým majitelem je společnost Agrofert. Já jsem dlouhé roky pracovala hlavně jako ekonomická redaktorka, vedla jsem ekonomickou rubriku Mladé fronty, byla jsem u toho, když se popisovaly způsoby podnikání Andreje Babiše v těch letech 2001, 2002, věci kolem privatizace Unipetrolu. Takže když jsem znala, jakým stylem podniká Andrej Babiš, a když jsem viděla ten obrovský konflikt zájmů, do kterého se potenciálně dostáváme, tak jsem se rozhodla, že toto je pro mě nepřijatelné,“ řekla v úterý divákům České televize Zlámalová.

Babiš koupil noviny jako vlivový nástroj

„Jenom aby diváci tomu rozuměli: Tam nebylo žádné ovlivňování ze strany Andreje Babiše, akorát prostě tohle rozložení bylo pro mě nepřijatelné. Já jsem vždycky pracovala v denících, které patřily čistě vydavatelským domům, a to dávalo velkou svobodu té práci. Já si nedokážu představit, že budu pracovat pro někoho, kdo je zároveň ministr financí, je předsedou druhé nejsilnější politické strany, majitelem asi čtvrté, nebo kolikátý je Agrofert, největší firmy a zároveň majitelem vydavatelství. Navíc je potřeba říct ještě jednu věc,“ pokračovala Zlámalová. „Z těch vydavatelských domů přestaly být finančně dobré investice. Ti západní vlastníci se stáhli mimo jiné proto, že ty firmy přestaly vydělávat. Čili když si někdo v takovéto situaci, kdy zároveň vstupuje do politiky, pořídí vydavatelský dům, přemýšlíte, jaký má záměr s tím vydavatelským domem. Protože v tuto chvíli není úplně snadné v tištěných médiích vydělávat takové peníze, na jaké byli vydavatelé zvyklí, řekněme ještě před finanční krizí roku 2008,“ upozornila.

„Jsem přesvědčena, že Andrej Babiš si koupil ty noviny jako vlivový nástroj, že je to součást jeho investice do politiky. Takže cena, za kterou si to vydavatelství, a dnes i třeba Rádio Impuls, které je nejposlouchanější stanicí v České republice, koupil, má jiné než ekonomické důvody. Když vidíte, jakým způsobem on si ta média vybírá… A to nemá nic společného s tím, jak třeba dával dohromady svoje mediální impérium Silvio Berlusconi,“ vysvětlila Zlámalová.

Rozdíl mezi Babišem a Berlusconim

Podle ní měl Silvio Berlusconi zábavné televize, které vydělávaly obrovské peníze na seriálech. „Byly to komerční televize. Andrej Babiš si velmi cíleně kupuje politicky vlivná média. To jsou média, která mají v tom svém segmentu výrazný vliv na utváření veřejného mínění. Mladá fronta byla lídrem v investigativní novinařině. A tam není tolik důležité, co ty noviny píší, ale hlavně, co ty noviny nepíší. Třeba Andrej Babiš ani v jednom z těch deníků, které patří do toho jeho impéria, tak nebyl podroben tak hluboké recenzi, kritické recenzi, jakou by si zasloužil. To není tak, že on by tam volal nebo cokoliv ovlivňoval, on se samozřejmě drží velmi zpátky a také ví, že to nepotřebuje. Já si myslím, že minimálně podvědomě tam dochází k celkem hluboké autocenzuře, se kterou se samozřejmě ti novináři velmi těžko vnitřně vyrovnávají a ta debata o tom je mnohem jemnější a sofistikovanější než nějaké prvoplánové ovlivňování, že by vám někdo zavolal a řekl: Nepište o tom, jakým způsobem Agrofert kumuloval bohatství, nepište o tom, jaké konflikty zájmů hrozí,“ podotkla s tím, že v denících tedy budou vycházet rádoby kritické texty. „Ale bude to v takových těch místech, kde to vlastně Andreje Babiše nezraňuje,“ dodala Zlámalová.

Koalice potrvá jen do doby, než Babiš zjistí, že může vyhrát volby

Poté byla řeč o koalici ČSSD, hnutí ANO a KDU-ČSL. Sama novinářka by si však prý nevsadila ani korunu, že tato koalice vydrží. „Vydrží do té chvíle, než Andrej Babiš, který stále jede permanentní kampaň, získá dojem, že může ty volby vyhrát. Pak počká na příležitost, aby to nevypadalo, že tu koalici rozbil on, a bude usilovat o nové volby,“ odhaduje. Podle ní to předseda ANO de facto sám přiznal, když řekl, že mu říjnové předčasné volby přišly nevhod, protože je chtěl na jaře vyhrát.

Zlámalová kritizovala Komárka

Následoval dotaz diváka: „Dovedete si představit, že byste byla v Parlamentu jako bývalý novinář pan Komárek?“ „Martin Komárek je kolega, se kterým jsem dělala v Mladé frontě před lety. Když dělal takový rozlučkový odpolední večírek v Mladé frontě, tak jsme si tam ještě s jedním kolegou šli náhodou do kavárny popít kávu, kde jsem pana Komárka uviděla a říkala jsem mu, že moc nechápu, jak někdo po dvaceti letech psaní o politice může kandidovat za pana Babiše. Koneckonců Martin Komárek už je dnes v hnutí ANO upozaďovaný. Myslím, že Andrej Babiš se rozhodl z něho udělat trošku takovou oběť a sám se netají velkou skepsí k Martinu Komárkovi. Já si nedokážu představit, že bych udělala něco takového jako Martin Komárek,“ odpověděla novinářka.

Zlámalová se následně také v reakci na dotaz moderátora vyjádřila, že nemá pochopení pro Komárkovu cestu na dovolenou v době, kdy sněmovna jednala o rozpočtu. 

ParlamentníListy.cz poté požádaly o reakci poslance hnutí ANO, zvoleného v Libereckém kraji, a bývalého komentátora MF Dnes Martina Komárka.

Babiš prohlásil, že nebude do obsahu zasahovat

K argumentu Zlámalové, že Babiš nakoupil média jako vlivový nástroj, Komárek řekl: „Andrej Babiš prohlásil, že nebude do obsahu médií zasahovat. A já si myslím, že to dodrží. To za prvé. A za druhé: Andrej Babiš je znám jako krizový manažer pro podniky, které na tom nejsou úplně dobře a staví je na nohy, a přinejmenším Mladá fronta Dnes z celého koncernu Mafra je určitě médium, které má velký ziskový potenciál spolu se svou sestrou iDnes.cz. To já vím, protože jsem tam pracoval. S Lidovými novinami, kde pracovala Lenka Zlámalová, je to poněkud horší, ale s tím dokáže určitě dobrý management něco udělat,“ míní Komárek.

Autocenzura, nebo nezávislost?

„Já si myslím, že o autocenzuře Lenka Zlámalová asi mluví, aniž by četla Mladou frontu Dnes, protože v sobotu tam vyšel velmi důkladný, zcela otevřený a první řekl bych seriózní článek zabývající se možnou spoluprací Andreje Babiše s StB. Takže jestli tohle je podvědomá autocenzura, tak nevím, co Lenka Zlámalová potom myslí nezávislostí tisku,“ opáčil někdejší komentátor MF Dnes. 

Pokud koalice padne, tak kvůli ČSSD nebo lidovcům

Slova o tom, že koalice ČSSD, hnutí ANO a lidovců bude fungovat jen do té doby, než Babiš získá pocit, že by mohl vyhrát volby, Komárek hodnotí jako klasickou komentátorskou spekulaci. „Leč situace v klubu je úplně jiná. Lenka Zlámalová ji nezná, což je poněkud neprofesionální. Situace v klubu je taková, že my všichni chceme pracovat na sto procent a chceme prosadit maximum z toho programu, jenž jsme lidem slíbili a kvůli kterému nám dali svou důvěru, kterou nechceme zklamat. Samozřejmě jestli je někde problém, na kterém může vláda padnout, pokud bude sestavena, pak se domnívám, že je, bohužel, spíš na straně našich potenciálních spojenců. Protože, jak víme, KDU-ČSL chce poněkud více, než si zaslouží, a ČSSD sotva zažehnala dosti drastický spor Sobotkova a Haškova křídla, který ovšem stále doutná,“ reagoval pro ParlamentníListy.cz Komárek.

„Lence Zlámalové nikdo nenabídl, aby někde kandidovala. Mně to bylo nabídnuto, já jsem nabídku zvážil tak, že jsem opustil svou milovanou profesi komentátora a dal jsem se na nejistou politickou dráhu. To je na rozhodnutí každého, komu to bylo nabídnuto. Když to nikomu nabídnuto není, tak nemá o čem se rozhodovat, že ano,“ řekl poslanec k výroku Zlámalové o tom, že je pro ni nepředstavitelné, aby se dlouholetý politický komentátor stal poslancem hnutí ANO.

Ke své cestě do Španělska pak zopakoval: „Z morálního ani politického hlediska jsem se nedopustil ničeho špatného, z mediálního a symbolického hlediska to byla chyba a vzal jsem si poučení. Už to neudělám," uzavřel Komárek. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Kupka

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…