Babišův Zlatuška je zděšen. Právo použít zbraň nás prý posouvá směrem k Rusku. A Kamberský z Lidovek se k tomu vysmál "strýci z Horní Dolní"

29.06.2017 16:08

Poslanec Jiří Zlatuška z hnutí ANO Andreje Babiše se obává, že ústavní zákon, jenž včera prošel Poslaneckou sněmovnou, nás posouvá na východ do ruské sféry vlivu. Jde o ústavní novelu, která zaručuje občanům právo bránit sebe a svou zemi se zbraní v ruce. Komentátor Lidových novin Petr Kamberský se však pokouší zklidnit vášně. Zákon, který prošel Poslaneckou sněmovnou, je podle jeho názoru absolutně k ničemu, takže se vlastně nemusíme bát.

Babišův Zlatuška je zděšen. Právo použít zbraň nás prý posouvá směrem k Rusku. A Kamberský z Lidovek se k tomu vysmál "strýci z Horní Dolní"
Foto: Hans Štembera
Popisek: Střelné zbraně

Jiří Zlatuška v rozhovoru pro server E15.cz tvrdí, že ústavní zákon o použití střelných zbraní v této zemi fakticky snižuje bezpečnost. Ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD) zřejmě usoudil, že bude lepší nehledat spojence, s nimiž by ovlivnil směrnici EU o držení zbraní, a raději se obrazně řečeno postavil na zadní. Vzepřel se směrnici EU s pomocí většiny českých poslanců.

„Budeme vypadat jako oslové. Pro Českou republiku je strategická hrozba, že budeme vytěsňováni z Evropské unie, že dojde ke ztrátě soudržnosti EU a že by se měla začít drolit, rozpadat a nás nechávat mimo. Dáváme tím najevo, že nesdílíme hodnoty, na kterých Evropská unie stojí. Podle mě je největší hrozba pro českou bezpečnost, že budeme ve sféře vlivu spíše Ruska a na něj navázaných zemí, než zemí, které sdílejí unijní hodnoty,“ zlobí se Zlatuška.

„Nejde o ohrožení, které by teď někdo bezprostředně pocítil na ulici. Pokud bude ale větší množství lidí, kteří se exhibují se zbraněmi – na mysli mám třeba ministra Chovance, který se fotí s winchestrovkou, nebo poslankyni Janu Černochovou, která se fotí s automatickou zbraní někde v Praze na náplavce – tak pokud budou takoví lidé chodit po ulicích, tak potenciální ohrožení rozhodně existuje,“ pokračuje poslanec.

Podle Zlatušky v celém procesu mohla sehrát roli i skutečnost, že Chovanec zřejmě nevládne cizími jazyky natolik, aby se mohl s kolegy z EU bavit přímo, a Česká republika na to doplatila. Zákonodárci přijde smutné, že čeští poslanci raději schválili v podstatě zbytečný zákon, než aby se víc angažovali ve směřování EU. „Tento typ suverenity v hlasování mi přijde k pláči,“ zdůrazňuje Zlatuška.

Celý rozhovor naleznete zde

Komentátor Lidových novin Petr Kamberský k tomu v komentáři pro čtvrteční Lidové noviny dodává, že poslanci, kteří ve Sněmovně schválili doplněk Ústavy o držení zbraní, vlastně vůbec nic nemění, protože se ponechává v platnosti existující zákonná regulaci v použití zbraní. Ministr vnitra Milan Chovanec sice přišel s nápadem na přijetí ústavního zákona, kterým by české držitele zbraní ochránil před směrnicí EU o regulaci střelných zbraní, jenže to má háček.

„(Ústavní zákon) má chránit držitele kalašnikovů před svévolí EU, přičemž předkladatelé uznávají, že onu směrnici nijak nezastaví,“ podotýká Kamberský. A právě to vlastně může být pozitivní. Sněmovnou byl v podstatě přijat zbytečný zákon, který nemusí trápit ani jeho odpůrce, protože je bezzubý.

„Žádný strýc z Horní Dolní nemůže střílet brokovnicí na pražské hipstery v dobré víře, že jde o teroristy. A mimochodem: ona strašlivá směrnice EU zakazuje jen krátké poloautomatické zbraně se zásobníkem pro více než 20 nábojů či dlouhé zbraně s kapacitou více než 10 nábojů. Onoho strejce z Horní Dolní opravdu nikterak neomezí,“ dodává komentátor.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…