Babišův další problém: Lídrem v Harrachově je bývalý příslušník komunistické vojenské kontrarozvědky

17.09.2014 4:46

EXKLUZIVNĚ Je to zhruba tři měsíce, co šéf hnutí ANO Andrej Babiš vyhrál v Bratislavě soud o neoprávněnou registraci vědomého spolupracovníka komunistické Státní bezpečnosti. A stín minulosti opět obstupuje jeho hnutí. V Harrachově totiž za Babišovo hnutí jako lídr kandiduje bývalý příslušník předlistopadové vojenské kontrarozvědky Jaroslav Čech.

Babišův další problém: Lídrem v Harrachově je bývalý příslušník komunistické vojenské kontrarozvědky
Foto: Hans Štembera
Popisek: Kampaň do nadcházejících voleb v ulicích Prahy, hnutí ANO inzeruje například v metru

Anketa

Jste s výkony českých politiků v roce 2014 spokojenější, než s tím, co předváděli loni?

27%
73%
hlasovalo: 4410 lidí

Čech k ní nastoupil podle údajů před rokem 1980, v témže roce získal hodnost rotmistra. Člen Komunistické strany Československa vystudoval Vojenskou akademii Antonína Zápotockého (stejně jako ministr školství Marcel Chládek) v oboru spojovací technika. V listopadu 1986 nastoupil na Hlavní správu vojenské kontrarozvědky jako referent motostřeleckého pluku. O rok později absolvoval postgraduální kurz Vojenské kontrarozvědky na fakultě Státní bezpečnosti Vysoké školy Sboru národní bezpečnosti. Stal se starším referentem vojenské kontrarozvědky při brigádě materiálního zabezpečení. V roce 1988 získal medaili Za službu vlasti. Po roce 1989 u vojáků i kontrarozvědky, jako řada jeho kolegů, zůstal. Následně se stal vojenským policistou.

Anketa

Bude koncem roku 2017 Andrej Babiš ještě v politice?

hlasovalo: 6417 lidí
ParlamentníListy.cz proto Jaroslava Čecha požádaly o vyjádření k jeho minulosti. „Vojenskou kontrarozvědku měla a vždy bude mít každá řádná armáda a hlavní náplní činnosti je ochrana státního tajemství, vyhledávání nepřátelské činnosti a napomáhání zvyšování bojové pohotovosti vojsk,“ popsal Čech složku, ve které působil.

Po nástupu do armády byl přidělen do Plzně ke spojovacímu útvaru, kde dosáhl funkce náčelníka štábu praporu. „V roce 1986 byl převelen k vojenské kontrarozvědce, kde vykonával řadové funkce bez podřízených,“ cituje Čech ze svého životopisu. 

Po roce 1989 byl převelen k vojenskému obrannému zpravodajství, v roce 1990 jej prověrková komise navrhla ponechat i nadále u Vojenského zpravodajství, v roce 1991 byl při zrodu vojenské policie, do roku 2001 zastával funkce na úrovni velitele expozitur vojenské policie (měl na starosti vojenské objekty na teritoriu 3 až 4 okresů). V rámci vojenské kariéry působil a žil v Brně, Plzni, Praze, Klatovech, Terezíně, Příbrami, Litoměřicích a Staré Boleslavi. Dosáhl hodnosti majora. Z armády podle svého tvrzení odešel z důvodu výchovy syna, když ovdověl.

Vojákem byl podle svých slov od roku 1977 do roku 2001. Podle informací bývalého kolegy, který si nepřál být jmenován, ale Čech armádu opustil údajně kvůli tomu, že by mohl mít potíže se získáním bezpečnostní prověrky. „Ze služby kvůli těmto důvodům odešla řada lidí,“ řekl tento zdroj ParlamentnímListům.cz.

Negativní lustrační osvědčení Jaroslav Čech podle všeho nemá. „Nikdo ho po mně nepožadoval a já jsem si o něj nikdy nežádal a ani po 25 letech to dělat nebudu. Byl jsem prověřen k dalšímu výkonu funkce v české armádě, které jsem věrně sloužil dalších 12 let, vždy jsem se choval čestně a nebyl jsem trestán. Své tříleté působení ve vojenské kontrarozvědce netajím a seznámil jsem s tím jak hnutí ANO, kandidáty i všechny občany Harrachova cestou Harrachovského zpravodaje,“ uzavírá svůj osobní příběh v nedemokratické ozbrojené složce Čech.

ParlamentníListy.cz se proto dotázaly hnutí ANO, jaké používá mechanismy pro prověrky minulosti svých kandidátů a jejich lustrace. A zda nevadí, že za hnutí kandiduje příslušník totalitní tajné armádní složky. Odpovědi z centrály ANO ale ani po dvou urgencích nedorazily.

Po odchodu z armády Čech nastoupil do litoměřických mrazíren, které byly v té době v konkurzu. „V roce 2001 jsem nastoupil do společnosti U.D., s. r. o. - závod Litoměřické mrazírny, jako manažer kvality,“ popisuje svoji další profesní kariéru Čech. V roce 2002 se stal technickým náměstkem. „A v témže roce mne jmenoval konkurzní správce ředitelem. Mrazírny byly v zisku, konkurz úspěšně ukončen prodejem společnosti Bohemia Venture, a. s. Do společnosti jsem nenastoupil, společnost si mne koupila v roce 2004, jako ostatních 140 zaměstnanců. Tato společnost si mne ponechala na nezměněné pozici doposud. Nemám žádné majetkové podíly, vždy jsem byl jen zaměstnanec,“ vysvětluje Čech. Dlužno podotknout, že společnost Bohemia Venture je transformovaný privatizační fond YSE.

Přestože je ředitelem litoměřických mrazíren, angažuje se a bydlí v Harrachově. Je autorem harrachovské Včelí stezky. „Ano, jsem tvůrcem, ale bez dalších 40 dobrovolníků, kteří na tom odpracovali stovky hodin, bych to sám nedokázal v takové kvalitě a rozsahu. Bylo to podmíněno úspěšným návratem včelaření do Harrachova, které se nám podařilo. Stezku jsme se rozhodli postavit i bez dotací, ale následně jsem zjistil, že Liberecký kraj vypisuje dotační program ekologické výchovy. V roce 2012 jsme dostali 50 tisíc korun. Stezku jsme dále rozšířili a v letošním roce je plánováno ukončení výstavby s dotací sto tisíc korun. Oficiálně jsme na nákladech vykázali cca 280 tisíc korun,“ osvětluje Čech výstavbu panelů, skládaček pro děti, záhonků s horskou květenou, popisů života včel a včelařů.

Svoje angažmá v politice popisuje Čech následovně: „V červnu letošního roku zahájilo v Harrachově svou činnost politické hnutí ANO. Byl to logický důsledek politické situace v naší vlasti i v Harrachově. Už nás nebaví jen přihlížet a nadávat na poměry. Nestojíme o politické funkce, máme každý své práce dost, ale jiná cesta, jak toto změnit, není. Nechceme, aby o nás a našich dětech rozhodovali nekompetentní lidé, kteří si řeší osobní ambice a svou finanční situaci na úkor nás - občanů Harrachova. Chceme, aby naše děti neodcházely z Harrachova, protože se tady zastavil čas, a nemohou důstojně bydlet a pracovat. Poskytnout vyšší životní standard těm, kteří se chtějí postavit na vlastní nohy. Postarat se o důstojný život nemocných, sociálně slabých a seniorů, kteří nám mají stále co předávat a mohou nám být nápomocni při spoustě dobrovolných akcí. To jsou hlavní důvody, proč jdu do politiky,“ uzavírá bývalý příslušník vojenské kontrarozvědky a lídr hnutí ANO v Harrachově.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Šťastný

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…