Babišův expert Macháček burcuje: Jestli ve Francii prohraje Macron, získají navrch Orbán a Salvini. Evropu prý budou čekat těžké časy...

06.12.2018 15:24

Jan Macháček, předseda Institut pro politiku a společnost Andreje Babiše (ANO), s obavami sleduje nepokoje ve Francii. Pokud tuto zemi opanují temné nálady, pocítí to podle Macháčka celý starý kontinent. Měli bychom si proto dávat pozor, co se děje u našich západních sousedů.

Babišův expert Macháček burcuje: Jestli ve Francii prohraje Macron, získají navrch Orbán a Salvini. Evropu prý budou čekat těžké časy...
Foto: wikipedia
Popisek: Francouzská vlajka.

Ve Francii už pár dní zuří nepokoje. Občané spojení v Hnutí žlutých vest dávali francouzskému prezidentovi Emmanuelu Macronovi najevo, že nesouhlasí se zvýšením daní u pohonných hmot a nesouhlasí se snížením majetkových daní nejbohatším občanům. Svůj názor občas dávají najevo dost nevybíravě. Ničí soukromí majetek. V ulicích Paříže už hořela auta.

Co nepokoje odstartovalo? Macron došel k názoru, že by své občany měl vést k ekologičtějšímu chování, a tak se rozhodl zdražit pohonné hmoty, aby lidi donutil svá auta sdílet nebo je přiměl jezdit hromadnou dopravou. Francouze však nijak nenadchl.

„Macron tedy nyní platí daň za to, že je přesvědčeným a odvážným multilateralistou a environmentalistou, a ne jen reformátorem. Přestože se emise vzniklé v dopravě notoricky špatně snižují, rozhodl se Macron pro daň, která má omezit ježdění autem. V tom ale dosti předběhl veřejné mínění v zemi, která má devítiprocentní nezaměstnanost a slabý růst. Lidé z venkova, kteří používají auta denně, se cítili dotčeně. To, že jim prezident nabídl auta sdílet, je nenadchlo. Zároveň se obávali, že v Paříži utratí výnos z nové daně za nespolehlivé obnovitelné zdroje,“ napsal v komentáři pro Lidové noviny.

Jako by to nestačilo, Macron usiluje také o ekonomické reformy. Snaží se zpružnit pracovní trh, pozvednout školství, a aby francouzskou ekonomiku pozvedl. Ale tyto ekonomické reformy bolí. Fakt, že Macron zabrousil i do enviromentálních reforem, už je na Francouze příliš.

„Dnes už žluté vesty protestují proti všemu: proti daním, politikům, neadekvátním službám, zaostávání zemědělských a polozemědělských oblastí a politické elitě, která se neumí vcítit do problémů obyčejných lidí. Není divu, že protesty i přes jejich násilný charakter schvaluje 70 procent Francouzů, v takto široké agendě si přece každý něco najde. Třeba požadavek, aby „vláda okamžitě zvýšila životní standard“, se musí líbit každému,“ pokračoval Macháček.

Autor se domnívá, že ostatní evropští politici by měli Macronovi vyjádřit solidaritu. Pokud Macron prohraje, bude se radovat především krajně pravicová politička Marine Le Penová, maďarský premiér Viktor Orbán nebo italský ministr vnitra Matteo Salviny z Ligy. Pokud tito politici získají navrch, nastanou Evropě těžké časy. Macháček o tom nepochybuje.

„Pokud temné vášně ovládnou Francii, bude to mít drsné dopady na celý kontinent. Ve hře není jenom politická kariéra jednoho Francouze. Všimněme si, kdo se z Macronových potíží raduje: tvrdí brexitéři, Putinova propaganda, Salvini. Události ve Francii jsou neblahé a sahají daleko za hranice Francie,“ varoval Macháček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…