Babišův hukot a uražený Juncker. Na Frekvenci 1 promluvil ministr Chovanec

09.07.2016 17:58

V sobotu zavítal do Pressklubu Luboše Xavera Veselého na Frekvenci 1 ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Kvůli mýtu se zostra pustil do ministra dopravy za ANO Dana Ťoka. Stranou jeho pozornosti však nezůstaly ani Brexit nebo migrační krize. Ta podle ministra vnitra ještě ani zdaleka neskončila a je třeba přijímat další opatření. Česko je připraveno jakkoli pomoci.

Babišův hukot a uražený Juncker. Na Frekvenci 1 promluvil ministr Chovanec
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr vnitra Milan Chovanec

Hned v úvodu pořadu zdůraznil, že 1. ledna 2017 se může stát, že se v Česku přestane vybírat mýto. Ministr dopravy Dan Ťok za ANO počítá s tím, že bude prodloužena smlouva s firmou Kapsch a to o rok, ale možná také o tři roky. Zvolil si přitom cestu jednacího řízení bez uveřejnění, tedy bez vypsání zakázky. Otázkou je, co k tomuto postupu řekne Ministerstvo pro místní rozvoj pod vedením Karly Šlechtové, pod níž vypisování zakázek primárně spadá.

„Vedle toho tady existuje riziko, že ta cesta, kterou si Ministerstvo dopravy vybralo, není zákonná Taky se může stát, že soud, případně ÚOHS, celou tu smlouvu zruší a pak se může stát, že tu nebude právní rámec na vybírání mýta. Dopad to může mít ten, že nás zaplaví kamiony, ale mýto se nebude vybírat,“ varoval host. „My chceme po panu ministru Ťokovi, aby našel náhradní řešení. A bohužel, jedním z těch řešení je i krátkodobý návrat k papírovým kuponům,“ doplnil šéf resortu vnitra.

Někdo by měl podle jeho názoru vyšetřit, jak je možné, že situace došla až takhle daleko. V pondělí se k této věci bude vyjadřovat vláda a pokud nebude spokojena, tak bude na předsedovi hnutí ANO Andreji Babišovi, aby rozhodl o dalším osudu ministra vybraného za jeho hnutí.

Juncker by se měl přestat urážet

Ve druhé polovině pořadu došlo i na téma odchodu Velké Británie z EU – tedy Brexitu. „Já doufám, že Evropa přestane být uražená, že někteří představitelé EU, jako pan Juncker, přestanou dávat najevo rozpaky a pocit uražení a že bude uzavřena standardní dohoda s Británii, jako existuje např. s Norskem,“ prohlásil Chovanec.

„Je to také otázka na Evropskou komisi, jestli má řešit budoucnost sekaček, nebo spíš budoucnost ochrany hranic. Česká republika leží uvnitř Schengenu a jsme plně závislí na tom, jak si budoiu naši partneři plnit své povinnosti. My jsme také všem připraveni pomáhat. Jsme si vědomi toho, že naše hranice už dneska není na Rozvadově, ale spíše u moře na jihu Evropy,“ doplnil. Migrační krize totiž stále ještě neskončila, protože cesta přes Itálii dál do Evropy je stále otevřená.

Čekal jsem, že Andrej Babiš spustí hukot

Nakonec se věnoval i nadcházejícím krajským volbám a kauze Roberta Šlachty. Statutární místopředseda ČSSD doufá, že lidé oceňují práci sociálních demokratů v křeslech hejtmanů a dají jim možnost pokračovat ve své práci. Pomoci tomu má i volební kampaň ČSSD, která se teď připravuje. „Je svěží, mně se líbí a doufám, že se bude líbit i voličům,“ doufal.

Pár slov padlo i na téma reorganizace policie. Host zdůraznil, že jde o záležitost policejního prezidenta a politické téma z toho udělal ministr financí a předseda hnutí ANO Andrej Babiš. „Já jsem čekal, že se toho chopí Amdrej Babiš a spustí hukot. S tím jsem do toho šel,“ přiznal ministr vnitra. Pokud jde o Roberta Šlachtu, ten mohl u policie zůstat, pokud by se dohodl s policejním prezidentem Tomášem Tuhým.

Celý záznam pořadu naleznete zde

Jestliže se na Ministerstvu vnitra uvolní nějaké místo, Chovanec prý může zkusit oslovit i někdejšího šéfa Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu, ale rozhodně prý nebude vytvářet pro tohoto bývalého policistu nějakou „trafiku“. Útvar Roberta Šlachty přece kvůli tzv. trafikám zasahoval až na Úřadu vlády a Chovanec se podle vlastních slov nechce dostat do podobných problémů. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzka se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…