Babišův kandidát: S Věcmi veřejnými nemáme společného vůbec nic

20.10.2013 11:18

Stejně jako řada dalších kandidátů hnutí ANO, ani on do něj nevstoupil. I přesto se ale domnívá, že strana bude ve svých názorech jednotná a za sebe slibuje řídit se svojí hlavou. Na rozdíl od zavedených politických stran, které přinášejí podle jeho slov pouze bezvýznamné fráze, nabízí hnutí Ano jasnou změnu. Jaké jsou ale jeho priority? Jak by chtěl jako poslanec využít své zkušenosti z komunální politiky a co považuje za své největší úspěchy? I na to jsme se ptali starosty Malé Úpy a kandidáta hnutí ANO Jana Patzelta (BPP).

Babišův kandidát: S Věcmi veřejnými nemáme společného vůbec nic
Foto: archiv starosty
Popisek: Jan Patzelt, starosta Obce Malá Úpa

Pane starosto, kandidujete ze sedmé  pozice za hnutí ANO v Královehradeckém kraji. Proč jste se rozhodl kandidovat zrovna za hnutí ANO? Čím Vás oslovil program strany a u jiných stran jste to postrádal?

 Rozhodl jsem se kandidovat za politické hnutí ANO, jelikož dlouhodobě prosazuji změnu politické kultury v naší zemi a v našem kraji. Parlamentní strany ztratily důvěru občanů a naše země se řítí do propasti vysoké nezaměstnanosti. V našem programu je prioritním zájmem zaměřit se na důsledný výběr daní a navýšení kapitoly příjmů státního rozpočtu. Z těchto finančních prostředků budeme financovat programy vedoucí k vytvoření nových pracovních míst, například řemeslných živností. Naopak snížením výdajové kapitoly bude dostatek financí pro spravedlivou finanční pomoc dlouhodobě nemocným, matkám samoživitelkám a lidem, kteří se ne vlastní vinou dostali do ekonomických potíží. Zavedené politické strany přinášejí pouze bezvýznamné fráze bez jakéhokoli dlouhodobého výsledku.

Byť kandidujete za hnutí ANO, do strany jste nevstoupil. Proč? A nemyslíte si, že strana může doplatit na to, že mnoho kandidátů není členy strany? Myslíte si, že i přesto zůstane strana jednotná a podaří se ji případně ustát funkční období? Co podle vás kandidáty spojuje? Mnozí totiž mají v paměti osud Věcí veřejných.

Do hnutí ANO jsem nevstoupil, protože jsem se rozhodl, že si zachovám svoji nezávislost. A to jak politickou, tak názorovou. Považuji za prioritu odbornost kandidátů v jednotlivých odvětvích a profesích a ne jejich politickou příslušnost. Nás kandidáty spojují základní programové teze, proto jsme na kandidátce hnutí ANO. Stojíme si za programem, ale nebudeme tvrdit, že černá je šedá. Jsem přesvědčen, že strana zůstane jednotná i po volbách právě proto, že nejsme nuceni z ústředí, jako u jiných stran, státi se papouškem a dokola opakovat ohrané názory někoho jiného. Já osobně se budu řídit svojí hlavou, a ne tím, co mi někdo bude vnucovat, že je určitě výborné. Také slýchám spojování našeho povolebního osudu s Věcmi veřejnými. To je samozřejmě naprostý nesmysl předvolební kampaně neschopných politiků, kteří nemají žádné jiné argumenty. S Věcmi veřejnými nemáme společného vůbec nic.

Proč by podle vašeho názoru měli volit stranu občané? A jaký je váš tip na volební výsledek strany?

Nebudu nikomu vnucovat, koho a proč má volit, je to každého svobodné rozhodnutí. Jen by měl každý z nás zvážit, jestli tu budou za pár let chtít jeho děti žít, nebo nebudou. Pokud bude politika pokračovat v nastoleném trendu, tak pravděpodobně nebudou. ANO přináší názory na možnosti změny a je jen na voličích, jestli nám dají možnost naši zemi vést slušným směrem. Tip na výsledek mám, ale nesdělím. Tak dobrý prognostik určitě nejsem.

Prezident Zeman velmi živě komentuje a vstupuje do dění na politické scéně. Poslední průzkum navíc ukázal, že důvěra v něj roste, a dokonce 60 procent občanů by uvítalo prezidenta s rozsáhlými pravomocemi. Má prezident Vaši důvěru?

 V prezidenta Miloše Zemana mám samozřejmě důvěru, protože jej osobně znám. Do dění na politické scéně vstupuje se svými názory, které se nikdy nebál prezentovat otevřeně. V současné době nemáme Parlament, máme vládu v demisi, tak je přirozené, že se na hlavu státu soustředí mnoho otázek. Miloš Zeman je výrazná osobnost. A kolem každé výrazné osobnosti je spousta bezvýznamných dalších, kteří vystupují z jeho stínu a zneužívají jeho postavení ve svůj prospěch, v propagaci svých ideálů. Tak to je.

Jste také starostou Malé Úpy, co tak považujte za svůj největší úspěch a domníváte se, že zkušenosti z komunální politiky uplatníte i ve sněmovně? Přeci jen komunální politika je více o lidech a máte vše tzv. z první ruky.

Jsem starostou nejvýše položené krkonošské obce Malé Úpy. Se svojí funkcí jsem převzal také tuny nevyřízených papírů a několik milionů dluhů, rozbité cesty, nefunkční vodovod a chátrající nemovitosti. Za pět let jsem s podporou svých kamarádů a kamarádek, a je jedno, jestli jsou v zastupitelstvu malé obce, nebo nejsou, profinancoval do infrastruktury několik desítek milionů korun. Ale za cenu desítek probdělých nocí z metodiky financování dotačních titulů. Za přípravu politiky dotací Evropských fondů a stostránkových pravidel, které se v průběhu výstavby vždy několikrát změnily, bych doporučil všem, kteří se na tomto podíleli, aby odešli do soukromého sektoru. Jsou to vážně odborníci, jak udělat vše pro to, aby to nešlo. V soukromém sektoru by tito lidé skončili na dlažbě do týdne. Pokud tedy nejednali v politickém kontextu vládnoucích stran, což rozdělování veřejných zakázek zřejmě ovlivnilo hodně v minulých letech. Toto Vám potvrdí kolegyně starostky a starostové z celé republiky a stejná slova zazněla i na celostátním sněmu směrem k premiérovi a zúčastněným ministrům. Jen čas pro diskuzi byl jako vždy ukončen. Není zde vůle současně angažovaných politických stran k žádné změně. Starostování je překážková dráha, kde Vám neschopní házejí klacky pod nohy a Vy to vzdáte, nebo ne. Jenže tu chceme žít, pracovat nebo podnikat, takže já to nevzdám.

Infobox

Jan Patzelt, starosta Obce Malá Úpa

Jan Patzelt

 Od roku 2008 starosta obce Malá Úpa, podnikatel a kandidát ANO na sedmé pozici.

S jakým cílem vlastně kandidujete? A pokud pomineme počáteční formality, co by bylo vaším prvotním cílem ve funkci poslance?

ANO, toto budu prosazovat ve sněmovně – snížení byrokracie. Obce, živnostníci i malé firmy se topí v nesmyslných papírech. Měly by být otevřeny jednoduché programy vzdělávání a investic do infrastruktury, kde by našlo plno lidí novou práci a uplatnění a snížila by se nezaměstnanost. Zpětnou vazbou došlo ke zvýšení výběru daní. Není vyčerpáno 70 mld. Kč z Evropských fondů. Jenže ne proto, že by obce a firmy nechtěly tyto investice využít, ale proto, že byrokracie naší země to neumožnila.

Krkonoše se celkově potýkají s úbytkem turistů. Co je podle vás příčinou? Malá Úpa je nejvýše položenou obcí a věřím, že stejně jako já, mnoho občanů si ji vybralo jako stravovací místo pro výšlap na Sněžku. Na co dalšího byste ale čtenáře pozval?

O úbytku hostů v Krkonoších jsem hovořil nesčetněkrát. Cestovní ruch, který většinu z nás v našem kraji živí, zničily za podpory novodobých zákonů, vytvořených pro nadnárodní společnosti, slevomaty. Bez slevy už nikdo ani potraviny v obchodě nenakoupí, protože hrdý český národ je zdegenerován pojmem „sleva – nekupte to, když je to v akci ". Nadnárodní společnost dostane prázdniny, aby nemusela platit daně a český živnostník byrokratickou hromadu papírů a nesmyslný úrok v bance. V jiných zemích se část vygenerovaného zisku v cestovním ruchu přímo financuje zpět do lokality, kde turisté tyto prostředky utratili. Tím se zvyšuje konkurenceschopnost lokality, návštěvnost i zaměstnanost. Toto by byla cesta oživení turismu pro všechna místa naší země.

Máte nějaký vzkaz pro voliče?

Jaký mám vzkaz pro voliče? „Hlavně běžte k volbám a nebojte se dát svůj kroužek kandidátovi, kterému věříte.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

5:00 Blanárova schůzku se „zakázanými“ médii. Co padlo za dveřmi? Analytik zná odpověď

TÝDEN V MÉDIÍCH Petr Fiala neměl žádné kmotry v pozadí, nikdo mu zadarmo nic nedal a musel se adapto…