Babišův kandidát se rozjel: Prý jsem vůl, že jdu do politiky, ale o lidi se tu nikdo nestará

28.09.2014 12:02

Zákony v Česku prý často nemají hlavu ani patu a čeští zákonodárci se po hříchu nestarají o lidi. Tato velmi nelichotivá slova pronesl před kamerami Jiří Hlavatý, který kandiduje do Senátu za hnutí ANO. Ostře zkritizoval i stav dopravy v Česku, a to i navzdory tomu, že za ni zodpovědný rezort vede Antonín Prachař z hnutí ANO. Vyjádřil se také k tomu, jak se liší západní pohled na politiku od toho českého.

Babišův kandidát se rozjel: Prý jsem vůl, že jdu do politiky, ale o lidi se tu nikdo nestará
Foto: ANO
Popisek: Jiří Hlavatý

V nedělní Partii televize Prima se spolu utkali dva kandidáti o senátorské křeslo, a to bývalý europoslanec ODS Oldřich Vlasák a Jiří Hlavatý z hnutí ANO. Ten hned na úvod poznamenal, že se dnes nikdo nestará o život obyčejných lidí. „Politika je uzavřená v Senátu a ve sněmovně, ale o život obyčejných lidí se nikdo nestará,“ začal zostra. Do politiky by měli přijít lidé, kteří nechtějí dělat politiku pro peníze, ale pro občany.

Posteskl si však také nad tím, že Česko ještě tak úplně nepatří mezi civilizované národy, kdyby patřilo, lidé by se chovali jinak. Hlavatý to v průběhu vysílání ukázal i na příkladu vydávání účtenek při uskutečnění obchodu. „Když si kdekoli na Západě koupím vodu, která stojí jedno dvě eura, tak se mě nikdo neptá, jestli k tomu chci doklad, dostanu ho automaticky,“ prozradil. V České republice je tomu ale ještě jinak, to se musí změnit.

Ty jsi ale vůl

O tom, jak se český pohled na politiku liší od pohledů zpoza hranic, svědčí Hlavatého příklad z Velké Británie. Tam je ctí každého člověka zasednout v zákonodárném sboru. „Ale když jsem kamarádovi z Čech zavolal, že budu kandidovat do Senátu, tak on mi odpověděl: ,Pane bože, ty jsi ale vůl',“ prozradil Hlavatý, jenž usiluje o vstup do politiky z pozice úspěšného podnikatele. Je majitelem a generálním ředitelem akciové společnosti Juta Dvůr Králové nad Labem. Získal také ocenění „Podnikatel roku 2013“.

Vlasák dodal, že voliči jsou zřejmě zmatení, protože se objevila spousta nových hnutí, která slibují, že udělají všechno lépe, ale často neprozrazují jak, schází jim program. Nálady ve společnosti se prý ukážou především na účasti v komunálních volbách, protože komunální politika se lidí přímo dotýká.

Zákony prý nemají hlavu ani patu

Oba pánové před kamerami slibovali, že po svém případném zvolení budou v Senátu pracovat na plné obrátky. Vlasák připomínal své zkušenosti z Evropského parlamentu, které může uplatnit, Hlavatý se opíral především o své manažerské úspěchy za posledních dvacet pět let a připomínal, že především podnikatelé jsou hybnou silou české ekonomiky a dávají práci dalším lidem. A s touto zkušeností chce působit i v Senátu co nejefektivněji.

„Já bych chtěl např. pomoci producentům ze svého obvodu, aby uspěli se svými výrobky,“ řekl k tomu Vlasák. Senátor má být podle jeho názoru také jakýmsi prostředníkem mezi centrální mocí v Praze a svým regionem. Hodlá bojovat také o dostavbu dálnice D11. „Domluvím panu ministrovi dopravy a dám mu případně na vědomí, že nečiní tak, jak má činit. ... Té stavbě je třeba věnovat se každý týden, a ne jen jednou za půl roku, když se to hodí,“ poznamenal Vlasák. Je třeba přijmout např. zákon o liniových stavbách.

D11 je třeba dokončit i podle Hlavatého. Stejně tak je podle jeho názoru třeba pečovat i o další komunikace a chystat k tomu i patřičnou legislativu. „Chci upozorňovat na to, že politici připravují zákony, které často nemají hlavu ani patu,“ rozčílil se Hlavatý. K tomu je však třeba dodat, že současným ministrem dopravy je Antonín Prachař z hnutí ANO, tudíž za stav dopravy v Česku nese již řadu měsíců odpovědnost právě Babišova strana. Hlavatý je si toho vědom, ale upozorňuje, že všechny věci nejdou ze dne na den. Už jen situace okolo personálních změn na ŘSD prý ukazuje, jak je těžké vybrat si kvalitní spolupracovníky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…