Babišův ministr se ostře obul do senátorů. Prý odhlasovali konec národních parků v ČR

19.01.2017 17:48

Senátoři ve středu odhlasovali v novele zákona o ochraně přírody tak rozsáhlé a ničivé změny, že mohou znamenat konec národních parků v Česku. V prohlášení pro média to dnes uvedl ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO). Senátní návrh podle něj obsahuje například změny, které degradují národní parky jako nejcennější chráněná území na výrazně nižší úroveň. Podle Brabce nyní existuje jediná cesta, a to zamítnout celý senátní návrh a odhlasovat novelu zákona tak, jak odešla ze sněmovny.

Babišův ministr se ostře obul do senátorů. Prý odhlasovali konec národních parků v ČR
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr životního prostředí Richard Brabec

„Poslanci tak budou v příštích týdnech rozhodovat o tom, zda v České republice budeme mít v budoucnu současné národní parky se zachovalou přírodou, nebo zda budeme ochranu naší nejcennější přírody deklarovat pouze naoko,“ zdůraznil Brabec.

Senátní pozměňovací návrh podle něj například odstraňuje ze zákona všechny dlouhodobé cíle ochrany národních parků. Současně ale umožňuje turistické a rekreační využití, které není v rozporu s těmito cíli.

„Vzhledem k tomu, že by ale dlouhodobé cíle neexistovaly, bylo by tak prakticky možné jakékoli turistické a rekreační využití národních parků včetně výstavby golfových hřišť nebo akvaparků, skutečně cokoli,“ tvrdí ministr.

Senátoři navrhli také zrušit ustanovení, které mělo zavést neměnnost rozdělení národních parků na zóny po dobu 15 let. To však může podle Brabce znamenat, že na Šumavě budou pokračovat mnohaleté spory. Ty mají ochránci přírody s některými místními obcemi.

Senát mimo jiné rozhodl povýšit práva obcí v národních parcích. Nad rámec předlohy chce v zákoně zdůraznit, že účelem národních parků je také zajištění a podpora udržitelného rozvoje obcí na jeho území. Horní komora chce také umožnit na území parku v případě potřeby regulaci počtu jakékoli přemnožené zvěře, což v ústavněprávním výboru horní komory prosadil senátor za ANO Jaroslav Větrovský. Senátoři z jeho návrhů naopak odmítli pasáž, která by zrušila předkupní právo státu na pozemky v parcích.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…