Babišův muž přes palubu: Ministr dopravy Prachař končí ve vládě. Nástupcem bude pán z velké firmy

12.11.2014 9:20

Ministr dopravy Antonín Prachař končí ve vládě. Hnutí ANO údajně sám nabídl rezignaci. Ještě před dnešním jednáním vlády by měl svoje rozhodnutí vysvětlit na tiskové konferenci. Účastnit se jí má i lídr hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš.

Babišův muž přes palubu: Ministr dopravy Prachař končí ve vládě. Nástupcem bude pán z velké firmy
Foto: ANO
Popisek: Ministr dopravy Antonín Prachař

Na brífinku ve Strakově akademii oznámil místopředseda vlády a šéf hnutí ANO Andrej Babiš rezignaci ministra dopravy Antonína Prachaře. Před novináře předstoupil se svým stranickým kolegou. Babišovi je líto, že ministr Prachař odchází a označil ho za extrémně pracovitého člověka. Končící ministr se vrací do privátní sféry.

„Včera se na mě obrátil pan ministr Prachař, a vzhledem k důvodům, které sám objasní, nabídl rezignaci na post ministra dopravy,“ uvedl Babiš. Předsednictvo hnutí ANO problém prý ještě v noci projednalo a rozhodlo se navrhovanou demisi přijmout. Babiš už informoval i premiéra Bohuslava Sobotku.

„Mě osobně to velice mrzí, protože loni, když jsme hledali kandidáta, museli jsme dlouho pana Prachaře přemlouvat, aby opustil soukromou sféru. Ministerstvo dopravy je dlouhodobě v dezolátním stavu a bylo v rozkladu. U nás se nestaví dálnice, nevykupují se pozemky, nejsou připraveny projekty. Stejné to bylo s ŘSD, ČD Cargo či Českými drahami,“ vyjmenoval Babiš velké úkoly rezortu.

„Já bych chtěl poděkovat panu ministrovi za extrémní pracovitost. Dělal maximum pro to, aby rezort dal do pořádku, a na základě různých kritik se rozhodl podat demisi a my jsme to akceptovali,“ zakončil první vstup Babiš.

Kritika neprospívá rezortu ani hnutí

„V poslední době jsem se stal opravdu terčem spekulací a kritik, zejména kvůli Ředitelství silnic a dálnic, přestože podle mne tato organizace funguje nejlépe za posledních několik let zpět. Nechci být dalším terčem opozice ani médií. Takovýto stav neprospívá ani dopravě, ani hnutí. Pečlivě jsem zvažoval, jak dál. Včera večer jsem informoval hnutí ANO, že zvažuji svou rezignaci,“ uvedl ministr Prachař a budil dojem, že rozhodnutí to bylo složité.

Prachař poděkoval hnutí ANO, že měl možnost se podílet na restrukturalizaci této země. Dále zmínil ČD Cargo a ušetřené miliony a připomněl, které stavby dálnic se podařilo zahájit. „Já jsem spokojen se svým účinkováním a myslím si, že s odstupem času to ohodnotí i veřejnost,“ pravil ministr se smutkem v hlase a vesele dodal, že se navrací do privátní sféry.

Hnutí ANO navrhuje, aby se novým ministrem stal ředitel stavební firmy Skanska Dan Ťok

Babiš soudí, že šéf největší stavební firmy Dan Ťok je právě z titulu člověka se zkušenostmi z velké stavební firmy správnou volbou a mohl by se stát příštím ministrem dopravy, i když někteří kritici to podle něj mohou vnímat tak, že bude „kozel zahradníkem". Babiš ale věří, že koaliční partneři budou nominaci hnutí ANO respektovat.

Babiš: My nechceme ministerstvo zdravotnictví

Andrej Babiš byl na brífinku tázán i na spor s ministrem Svatoplukem Němečkem (ČSSD). Šéf ANO ujišťoval, že hnutí o rezort zdravotnictví nemá zájem a novinářům tvrdil, že nejde o spor s ministrem. „O pana Němečka nejde. Já se trvale vyjadřuji kriticky k rezortu zdravotnictví,“ uvedl Babiš a znovu zmínil předražené nákupy do zdravotnických zařízení. „My jsme šli do politiky proto, abychom bojovali proti plýtvání a netransparentnosti,“ vysvětloval svůj tlak na ministra zdravotnictví Babiš. Právě Němečkův rezort podle šéfa ANO není transparentní, ale zároveň ujišťoval, že o výměně ministra nikdy nebyla řeč. Více informací prý veřejnost získá po dnešním koaličním jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: luš

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

21:20 Profesorka Hogenová: Lžou vám hned dvakrát. Tolik zbraní, to to nikdo nevidí?

Jakmile je něco samozřejmého, tak je to vždycky něco, u čeho se musíme zastavit. „Protože tím se nám…