Babišův náměstek, Babišova ministryně a „pohnojené“ dotace: Dle novin je zde další problém

23.04.2015 9:21

V bitvě o záchranu možnosti čerpat dotace EU nejde jen o samotné stovky miliard, ale i o to, čím to všechno začalo: Zakázkou na audit monitorovacího systému. Dle Lidových novin může současné vládě zatopit právě IT zakázka na monitorovací systém dotací z Evropské unie v hodnotě necelých 600 milionů korun, kterou vyhrála ve výběrovém řízení před dvěma lety společnost Tesco SW.

Babišův náměstek, Babišova ministryně a „pohnojené“ dotace: Dle novin je zde další problém
Foto: MMR
Popisek: Ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová

I když se jedná o věc, kterou měla na starosti předešlá vláda a ministr pro místní rozvoj Kamil Jankovský, může vyvolat problém ve vládě současné kvůli auditu Ministerstva financí, ve kterém se uvádí, že se jednalo o podvod, jelikož dvě společnosti, které byly ve výběrovém řízení, měly zcela identické nabídky. Píší LN.

Dle LN vyvrátila výsledek auditu ministryně pro místní rozvoj Karla Šlechtová s tím, že „se jedná o neprofesionální a špatně odvedenou práci, která poškozuje české zájmy“. Výsledek auditu je prý nyní na přezkoumání v Bruselu a podle LN může sporný tendr výrazně poškodit naši pověst v očích Evropské unie. Pokud by se v Bruselu prokázalo, že audit byl vypracován správně, museli bychom si dle LN zaplatit celý IT systém na monitorování dotací z EU v hodnotě 600 milionů korun sami. Zásadní by také bylo to, co by následovalo, pro současnou ministryni Karlu Šlechtovou, jelikož veřejně odsoudila výsledek auditu s tím, že byl proveden špatně. Dle LN by prokázala svou neznalost, jelikož prý léta s fondy pracuje.

Podle LN je hlavní problém v tom, že ministryně včas neprostudovala audit, jelikož nyní je výsledek auditu již v Bruselu, a v případě, že by se prokázalo, že byl vypracován správně, nedokázali bychom spustit operační programy EU pro období 2014 až 2020, které obnáší 650 miliard korun. I přes tato fakta, prý ministryně včera na jednání vlády opakovala svá dřívější slova o tom, že spuštění operačních programů je zcela připraveno.

V případě, že by Evropská komise označila výsledky auditu za špatně provedené, znamenalo by to špatnou zprávu pro Ministerstvo financí, jelikož auditní orgán by měl špatnou pověst a „značně by to zkomplikovalo vyjednávání s Evropskou komisí a spuštění operačních programů,“ píšou LN. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ste

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

16:02 Vláda lokajů. Protektivní vrchnost uctívají, spodinou opovrhují, říká profesor Žaloudík

„Aktivistická sebelikvidace Evropy čištění celého světa neprospěje,“ podotýká ke Green Dealu emeritn…