Babišův náměstek z ČSSD: S ministrem si rozumím. Vyhovuje mi jeho rychlý styl

07.05.2014 7:54

Náměstkem ministra financí Andreje Babiše (ANO) za ČSSD se stal Martin Pros, který dosud pracoval ve francouzské bance Société Générale, mateřské firmě české Komerční banky. Jeho portrét přináší dnešní MF Dnes. Redaktorku listu zarazilo to, že ačkoliv nosí dobře padnoucí oblek, používá stařičký dvouřádkový mobilní telefon. To podle novinářky svědčí o jeho levicovém zaměření.

Babišův náměstek z ČSSD: S ministrem si rozumím. Vyhovuje mi jeho rychlý styl
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Návrhy sociálních demokratů na post zmíněného náměstka Babiš dlouho odmítal, prý nechtěl, aby pod ním pracovali vysloužilí straníci, ale odborníci. Nakonec souhlasil až s Prosem.

Tento řadový člen ČSSD si prý s Babišem v mnohém rozumí. „Vyhovuje mi jeho rychlý styl práce i uvažování,“ pochvaluje si podle deníku dosavadní spolupráci s Babišem. Prý mu není cizí názor řídit stát jako firmu. „V mnoha oblastech to možné není, protože stát nemůže hledět jen na výdělek. Ale v některých oblastech to udělat lze,“ uvedl Pros s tím, že stát může například důsledně začít vykonávat svá akcionářská práva.

Ačkoliv se o Prosovi mluví jako o muži, který by měl pro šéfa ČSSD Bohuslava Sobotku hlídat Andreje Babiše, žádné instrukce od sociální demokracie v tomto směru prý nedostal. „Ale samozřejmě budu hlídat možný střet zájmů Andreje Babiše, co se týče bank a úvěrů,“ řekl Pros listu.

Nový náměstek pochází ze skromných poměrů, jeho otec byl horníkem, matka šičkou. Sám pracoval v české Komerční bance šest let, pak pracoval čtyři roky v její „matce“ Société Générale v Paříži na velmi vysoké pozici – řídil právníky všech bank této bankovní skupiny ze zemí střední a východní Evropy, Blízkého východu a Afriky.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…