Babišův podřízený neporušil zákon, hlásí z Úřadu vlády. Jde o Čapí hnízdo

13.04.2016 19:48

Náměstek ministra financí Tomáš Vyhnánek neporušil zákon, když v lednu nařídil úřednici z ministerstva, aby v Bruselu zjišťovala informace od Evropského úřadu proti podvodům (OLAF) k vyšetřování dotační kauzy Čapí hnízdo týkající se skupiny Agrofert ministra financí Andreje Babiše (ANO). Rozhodl o tom prošetřovatel Úřadu vlády Jan Kněžínek, píše Aktuálně.cz. Zákon neporušil ani Babiš. Zprávu převzala ČTK.

Babišův podřízený neporušil zákon, hlásí z Úřadu vlády. Jde o Čapí hnízdo
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr financí Andrej Babiš

Stížnost ke Kněžínkovi podali dva přímí nadřízení úřednice. Prošetřovatel ale nechce zveřejnit detaily ze stížnosti ani ze samotného vyšetřování.

Farma Čapí hnízdo patřila do přelomu let 2007 a 2008 do Babišova koncernu Agrofert. Poté změnila formu vlastnictví, a nebylo tak možné dohledat její majitele. Díky změně majitele dosáhla farma na evropskou dotaci kolem 50 milionů korun, kterou by firma z koncernu Agrofert podle všeho dostat nemohla. Babiš v březnu na mimořádném jednání Poslanecké sněmovny řekl, že v době získání dotace vlastnili farmu Čapí hnízdo jeho dvě dospělé děti a bratr jeho partnerky.

Po několika letech, kdy dodržovala dotační podmínku, se společnost vrátila mezi firmy Babišova koncernu. Někteří opoziční politici to vnímají jako dotační podvod.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…