Babišův poslanec Milan Hnilička: Proč má kultura vlastní ministerstvo a sport ne? Je to šokující

06.11.2017 18:04

Slavný hokejový brankář Milan Hnilička se v nedávných sněmovních volbách stal poslancem – za hnutí ANO. Čemu by se chtěl v dolní komoře parlamentu věnovat bývalý aktivní sportovec, který se pochvalně vyjádřil také na adresu prezidenta Miloše Zemana? Málokoho asi překvapí, že chce posílit financování sportu. Prý je šokován z toho, že kultura má v Česku vlastní ministerstvo, zatímco sport ho nemá.

Babišův poslanec Milan Hnilička: Proč má kultura vlastní ministerstvo a sport ne? Je to šokující
Foto: Hans Štembera
Popisek: Milan Hnilička

V první řadě by chtěl posílit financování sportu. Ještě v roce 2010 sice říkal, že ho vstup do politiky vůbec neláká, ale o sedm let později je všechno jinak. Během těch let totiž zjistil, jak nestabilní jsou finanční toky plynoucí z ministerstva školství. Rozhodl se to proto změnit, především v oblasti financování mládežnického sportu.

„To moje setkání s panem Babišem mě přesvědčilo o tom, že když takovýhle silný partner vnímá sport jako my, tak to bude mít šanci uspět,“ prozradil Hnilička, který v tu chvíli nemluvil jako poslanec, ale jako bývalý hokejista.   

Pokud jde o kauzy Andreje Babiše, jako je Čapí hnízdo, Hnilička věří, že se Babiš očistí. Jeho jako bývalého aktivního sportovce zajímal a zajímá především sport a financování sportu. Jako člověk ctí presumpci neviny, a to u všech lidí. A hlasoval by pro vydání Andreje Babiše k trestnímu stíhání? „To si nechám pro sebe, a až to přijde, tak to budu řešit. Budu se řídit nějakým kolektivním rozhodováním, ale samozřejmě také vlastním úsudkem,“ uvedl k tomu ještě Hnilička. 

Ve druhé polovině rozhovoru prozradil, že by mu byla blízká vláda odborníků, ale chápe, že vládnout budou politici. „Důležité je, jak lidi volili, a lidi volili programy politických stran, takže je také důležité, aby se politici řídili těmi programy a snažili se najít shodu.“ Jinak se k vyjednávání o vládě nechtěl příliš vyjadřovat s tím, že odpovědnost leží na bedrech vyjednávacího týmu hnutí ANO. 

„Pan Babiš je silný lídr, který si to odpracoval, tak by asi nebylo dobré, aby nebyl premiérem. Samozřejmě člověk vnímá poznámky jiných stran, ale za mě by takový lídr premiérem měl být,“ prohlásil Hnilička.

Pár slov padlo i k prezidentu Zemanovi. „Já jsem řekl, že si ho vážím jako prezidenta. Pro mě je to chytrý člověk. Není to tak, že bych volil Miloše Zemana znovu, to si velmi dobře ještě rozmyslím, ale považuji ho za inteligentního člověka a jako prezidenta si ho vážím,“ uvedl Hnilička.  

Poté se vrátil ke sportu. Rád by prosadil samostatnou agenturu pro sport při ministerstvu školství. Zaměstnanci agentury by mohli objet Českou republiku, zhodnotit stav sportovišť a udělat co nejvíc pro jejich obnovu. „Když se podíváte na to, že kultura má svoje ministerstvo a sport ho nemá, tak to je pro mě dodnes šokující,“ konstatoval. Vybudování agentury pro sport chápe jako běh na dlouhou trať, ve kterém se hodlá nadále angažovat. Už proto, aby zase rozhýbal české děti, které jsou dnes často obézní.

Moderátorka Marie Bastlová poté připomněla, že Hnilička opustil aktivní kariéru hokejisty kvůli únavě. Hovořila o syndromu vyhoření. Nehrozí novému poslanci, že ho vyhoření potká i v politice, zeptala se. „Já jsem odcházel kvůli únavovému syndromu, syndrom vyhoření je trochu něco jiného. Uvidíme, jestli vyhořím zase,“ smál se v závěru Hnilička.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

16:50 Zákaz Orbána v Bruselu neprošel. Konference NatCon pokračuje. Nový vývoj

V Bruselu se začátkem týdne konala Konference o národním konzervatismu (NatCon), tu se bruselské úřa…