Babišův poslanec navrhl stažení jednoho zásadního zákona. A má prý podporu

24.05.2014 11:23

Povinné zveřejňování smuv na internetu bylo jedním z předvolebních požadavků Rekonstrukce státu, pod který se podepsala celá řada politiků. Ale v okamžiku, kdy se ve sněmovně láme chleba, nad zákonem se stahují mračna. Poslanec Ivan Pilný totiž podal návrh na jeho stažení a ve sněmovním hospodářském výboru se dočkal podpory ze strany ČSSD, ODS, ANO i KSČM.

Babišův poslanec navrhl stažení jednoho zásadního zákona. A má prý podporu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný, lídr ANO za Královéhradecký kraj

Za zavedení povinnosti zveřejňovat smlouvy dlouhodobě bojuje poslanec Jan Farský (TOP 09 a Starostové). Jako starosta Semil, kde už se smlouvy zveřejňují, přitom má představu, co by to obnášelo. A pokud teď někdo vyslovuje důvody pro zdržení zákona, jsou to podle Farského jen důvody zástupné. Na jeho stranu se postavila např. i politoložka Vladimíra Dvořáková nebo podnikatel Radim Jančura.

Poslanec Pilný to ale vidí jinak. „Veřejné peníze mají být bezesporu kontrolovány, ale na rozdíl od mých kritiků jsem přečetl desítky stránek připomínek od různých organizací včetně 200 starostů. Je-li jich tolik, pak je to zřejmě zákon špatný," uvedl zákonodárce pro server Deník.cz. A jeho pohled podpořili poslanci ČSSD, ANO, ODS a KSČM z hospodářského výboru.

Svého poslance hájí i předseda ANO a ministr financí Andrej Babiš, který zdůrazňuje, že koalice finišuje se služebním zákonem. Již je schváleno rozšíření pravomocí NKÚ a jedná se také o omezení exekutorů. Zákon o registru smluv je prý ještě třeba prodiskutovat v koalici.

Farský má ale jasno. Napřed navrhl nějaké výjimky ze zákona, ale ty se Pilnému nelíbily. Farský si tedy položil otázku, proč nebyl podpořen ani původní návrh zákona bez výjimek. A možná zná odpověď.

„Problém je, že politikům by to narušilo jejich kšeftíky, bez nichž vládnout neumějí. Této sněmovně už dlouho dominuje ČEZ a není asi úplná náhoda, že s ním v lednu Svaz měst a obcí podepsal dohodu o spolupráci," uvedl poslanec Farský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …