Babišův poslanec prozradil Witowské: Mně to ministerstvo financí taky nabízejí

16.05.2017 19:20

Poslanec hnutí ANO Ivan Pilný usedl v úterním Interview ČT24 proti Světlaně Witowské a prozradil, že je jedním z kandidátů hnutí ANO na ministerstvo financí a už nemá moc času na rozhodování, zda tuto pozici přijme, či nikoliv. Tvrdě se obul do premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD) a vyjádřil se také ke kauze korunových dluhopisů. Tady přece vůbec nejde o dluhopisy, které má pět set lidí, řekl.

Babišův poslanec prozradil Witowské: Mně to ministerstvo financí taky nabízejí
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ivan Pilný

„To přece není o tom, jak se budou vyšetřovat nějaké dluhopisy, které mělo pět set lidí, ale je to o sestavování státního rozpočtu a tam ty hrátky o stranické preference a osobní animozity nemají místo,“ prohlásil hned v úvodu rozhovoru Pilný. 

Na kauzu korunových dluhopisů se dívá velmi odlišně. „Ona ta otázka zní tak, proč pan Kalousek jako ministr financí a s ním i Sobotka otevřeli vrata a pak zhasli. Proč se to neudělalo jen pro státní dluhopisy. Tam je ta primární příčina toho problému,“ konstatoval. 

Posléze prozradil, že dostal nabídku stát se ministrem financí. „Tu nabídku jsem dostal, ale to musí rozhodnout i předsednictvo hnutí ANO a já sám jsem se také ještě nerozhodl. Budu to muset asi zvážit během dnešního dne. Ta krize se ale musí vyřešit. Já jsem skládal poslanecký slib. Mnohým je to možná jedno a myslí spíš na preference. Týká se to i pana premiéra. Ale my tu situaci musíme vyřešit,“ zdůrazňoval Pilný.

Důrazně odmítl, že by ministerstvo financí mohl řídit sám premiér Bohuslav Sobotka. „Ta varianta rozhodně není taková, že by ministerstvo financí převzal sám premiér Sobotka. To byla spíš poplašná zpráva, protože když se podíváte na působení pana Sobotky v tomto resortu, tak to nebylo nic oslnivého. Tahle varianta je spíš katastrofická,“ vypálil na předsedu vlády Pilný. 

Moderátorka Witowská následně položila Pilnému otázku, zda v hnutí ANO stále platí za rebela. Host se okamžitě ohradil.  

„Vy jste v hnutí ANO platil za jakéhosi rebela. Platí to ještě pořád, nebo vás hnutí ANO získalo nabídkou tohoto postu?“ tázala se moderátorka. „Tak já v první řadě odmítám nálepku rebela, já nevím, kde se to vzalo. Já jsem byl vždy členem hnutí ANO a žádným rebelem,“ bránil se poslanec.

Ve druhé polovině pořadu vychválil svého stranického šéfa. Pilný je toho názoru, že Babiš je dobrým ministrem financí už proto, že se mu daří vybírat daně. Pilnému se zdá, že Babiš čelí kampani, a aby se jí zbavil, smířil se se svým odvoláním. Podle Pilného však Babiš nemá důvod sám odstupovat, protože odvedl opravdu velký kus dobré práce. „Pan ministr Babiš odvedl fantastickou práci na výběru daní,“ pochvaloval si opakovaně.

Pravda, i Babiš prý občas chybuje. Rozumný prý nebyl Babišův nápad kandidovat z posledního místa kandidátky ve Středočeském kraji. A už vůbec by nebylo rozumné, aby i další politici ANO okopírovali model, který takhle chtěl Babiš nastolit. Vedlo by to totiž k tomu, že by kandidáti bojovali o preferenční hlasy mezi sebou. „To nebyl úplně geniální nápad,“ shrnul kriticky Pilný.

Nakonec se ještě jednou vrátil k vybírání daní v Česku a konstatoval, že nejeden restauratér před zavedením EET neplatil řádně daně, takže po zavedení tohoto nástroje muselo dojít k výraznějšímu zdražení, aby bylo na placení daní. „Oni ty daně neodváděli řádně. Teď si představte ty podnikatele, kteří daně platili od počátku... Tady jde o narovnání prostředí,“ zdůrazňoval.   

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…