Babišův přístup k syrským sirotkům zvedl ze židlí Kocába, Halíka, Wagnerovou a další. Je tady tato vážná výzva

21.09.2018 15:35

Téma padesáti syrských válečných sirotků, kteří by mohli zamířit do Česka, dál rozviřuje české společenské vody. Po internetu koluje petice, která volá po tom, aby se Češi, Moravané a Slezané zachovali lidsky. I navzdory svým politikům. Pod výzvou jsou podepsáni profesor Tomáš Halík, hudebník Michael Kocáb nebo senátorka Eliška Wagnerová.

Babišův přístup k syrským sirotkům zvedl ze židlí Kocába, Halíka, Wagnerovou a další. Je tady tato vážná výzva
Foto: David Hora
Popisek: Tomáš Halík na přednášce v Písku

Předseda české vlády Andrej Babiš (ANO) již několik dní opakuje, že Česko nepřijme sirotky ze Sýrie. O europoslanykni Michaele Šojdrové (KU-ČSL), která přišla s nápadem pomoct padesáti válečným sirotkům, řekl, že vede nechutnou kampaň a téma sirotků jen zneužila k vlastnímu zviditelnění. Podle Babiše je potřeba dětem pomáhat a to i těm syrským. Ale ne tím, že je vytrhneme z jim bližšího prostředí a převezeme je do České republiky. Babiš navíc není jediným politikem, který to říká.

Na internetu však koluje petice, kde signatáři vyzývají své spoluobčany, aby se projevili lidsky i navzdory Babišovi a jemu podobným politikům.

Anketa

Jste rádi, že Sněmovna odmítla usnesení žádající přijetí sirotků ze Sýrie?

97%
3%
hlasovalo: 22636 lidí
„Kategoricky odmítáme bezohlednost našich představitelů k lidskému utrpení. Babišův výrok ohledně syrských sirotků je hanebný a nestoudný. Stanovisko ministerského předsedy má tři vážné negativní dopady. Za prvé, je to amorální projev neochoty pomoci lidem v tísni, navíc dětem bez rodičů. Za druhé, je to vzkaz do zahraničí, že máme v čele sobecké a bezohledné jedince, kteří před volbami populisticky využívají projevy národního sobectví k udržení své politické moci. Třetí konsekvence je domácí a nejbolavější. Babišův postoj má zhoubný vliv na beztak narušenou morálku společnosti; může utvrdit část občanů v netečnosti k problémům druhých: Ať nám všichni dají pokoj! Ať naskáčou do moře!" píší rozzlobeně autoři petice.

„Stavět se takto veřejně a ostentativně zády k dětem volajícím o pomoc je nehodné kultury českého národa. V roce 2000 jsme měli padesát tisíc nelegálních migrantů a málokdo to vůbec zaznamenal. Dnes hostíme přes půl miliónu cizinců a přitom odmítáme pomoci několika ubohým osiřelým dětem? Jsme skutečně takoví? Proto je třeba okamžitě reagovat. Chceme dodat odvahu těm našim politikům, kteří takový přístup odmítají," pokračují.

Pod peticí jsou podepsáni profesor Tomáš Halík, senátorka Eliška Wagnerová, hudebník Michael Kocáb, ředitel Knihovny Václava Havla Michael Žantovský, sociolog Fedor Gál a další. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…