Babišův samozvaný inkvizitor. Nehezký článek o Karlu Randákovi, který vyhlásil válku "provázaným" soudcům

02.10.2015 12:21

Do ostré kritiky Karla Randáka, klíčové postavy Nadačního fondu proti korupci (NFPK) miliardáře Karla Janečka, se pustil web Svobodné fórum, založený bývalým šéfredaktorem několika českých tiskovin Pavlem Šafrem. Web označil Randáka jako samozvaného inkvizitora nových pořádků. Webu mimo jiné vadí, že Randák veřejně prohlásil, že se chce zaměřit na problémy v české justici a na vazby jednotlivých soudců.

Babišův samozvaný inkvizitor. Nehezký článek o Karlu Randákovi, který vyhlásil válku "provázaným" soudcům
Foto: red
Popisek: Karel Randák má v Nadačním fondu proti korupci na starosti vyšetřování

Randák tak učinil v souvislosti s kauzou údajného zneužití Vojenského zpravodajství bývalou šéfkou kabinetu premiéra Petra Nečase Janou Nagyovou, nyní Nečasovou.

Celý text je ZDE

V této kauze vydal prvoinstanční soud osvobozující rozsudky. Randák na stránkách Janečkova fondu ale zveřejnil text, ve kterém projevil nad výsledkem značnou nelibost: „Ponechme stranou, že formou, jakou byl tento rozsudek zdůvodněn, paní soudkyně Králová mimoděk potvrdila správnost rozhodnutí NFPK zaměřit se na problémy v české justici a vazby jednotlivých soudců, paní Královou nevyjímaje, do prostředí politického a ekonomického,“ uvedl Randák. Podle webu je to jasná výhrůžka, směřující ke konkrétní soudkyni jenom proto, že Randák má na věc jiný názor.

Soudce by podobné výroky měl unést

Prezidentka Soudcovské unie Daniela Zemanová prý na dotaz, zda podobná vyjádření nemohou vést k zastrašování cíleně vybraných soudců, odpověděla: „Soudce by se podobnými výroky neměl nechat zastrašit, měl by je unést a zůstat v dané věci zcela neutrální. Samozřejmě, pokud by taková kritika byla cíleně motivována znevážením justice či konkrétního soudce a byla zveřejněna, měla by se justice ozvat.“

Server pak připomíná, že zpravodajec Karel Randák byl v letech 2004–2006 ředitelem Úřadu pro styky a informace (ÚZSI). Nyní se rozhodl, že si bude vyřizovat účty především s garniturou, za které musel nedobrovolně opustit službu. „Ke změnám ve vedení v bezpečnostních složkách dochází běžně, nicméně Randák je jediný, kdo svých zkušeností a vazeb využívá k veřejné osobní vendetě,“ tvrdí server s tím, že Randák kolem sebe soustředil skupinu bývalých rozvědčíků, kterou zformoval do soukromé tajné služby V97. Zčásti je platil Janečkův fond, zčásti pracovali na zakázku, mimo jiné prý také Agrofertu. „Z veřejných zdrojů jsou známy smlouvy V97 podepsané přímo Andrejem Babišem na blíže nespecifikované konzultační práce, v paušální výši 500 tisíc korun měsíčně. Ačkoli to Randák dříve popíral,“ tvrdí server.

A poukazuje mimo jiné na to, že Randák nedávno označil advokáta Radka Pokorného – přítele premiéra Bohuslava Sobotky – za Sobotkova „Dalíka“.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

8:15 „Už se jich nezbavíme.“ Farský zkoušel migrační pakt hájit. Nešlo to

O tom, co skutečně přináší schválený migrační pakt diskutovali v pořadu Události, komentáře zástupci…