Babišův šéfredaktor se rozepsal o "siamských dvojčatech" Topolánkovi a Dalíkovi. Zamíchal do toho i vraždu kmotra Mrázka

05.02.2016 9:05

Šéfredaktor Lidových novin István Léko se ve svém komentáři pro dnešní vydání zamyslel nad tím, že lobbista Marek Dalík byl více než tehdejší premiér za ODS Mirek Topolánek.

Babišův šéfredaktor se rozepsal o "siamských dvojčatech" Topolánkovi a Dalíkovi. Zamíchal do toho i vraždu kmotra Mrázka
Foto: Hans Štembera
Popisek: Marek Dalík u soudu

„Marek Dalík, siamské dvojče bývalého předsedy ODS a premiéra Mirka Topolánka, byl tento týden nepravomocně odsouzen na pět let vězení za napomáhání k trestnému činu přijímání úplatku. Lobbista, jemuž bylo letos v lednu 39 let, se na podzim roku 2007 zúčastnil schůzek, kde se jednalo o nákupu bojových transportérů Pandur pro českou armádu. Soud tvrdí, že Dalík si v této souvislosti řekl o úplatek 480 milionů korun,“ poznamemává úvodem Léko.

Zároveň uvádí, že v době po zavraždění lobbisty Františka Mrázka, v roce 2006, se znovurozděloval mnohamiliardový trh s ovlivňováním obrovských veřejných zakázek. Jak uvádí, v té době byli dva nejvýznamnější lobbisté – Marek Dalík s přezdívkou Bralík a Roman Janoušek s přezdívkou Voldemont. A právě Dalík pracoval pro Topolánka, Janoušek pro primátora Prahy Pavla Béma.

„Někdejší silný muž ODS Vlastimil Tlustý tvrdí, že ‚Dalík byl skutečný šéf ODS, Dalík nepracoval pro Topolánka, ale Topolánek pracoval pro Dalíka‘. Byl výlučným lobbistou, kterého politika vlastně vůbec nezajímala. Fungování ODS podřídil byznysu a provizím. Dalík byl vrchní kádrovák. Byl tím, kdo říkal, kdo a jaký post zaujme nebo z něj naopak vypadne,“ popisuje Léko. 

A s odvoláním na Vlastimila Tlustého také uvádí, že Dalík byl skutečně tehdy dominantní postavou, a proto se mohl objevit i na jednání s rakouskými zbrojaři v doprovodu tehdejšího náměstka Martina Bartáka. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …