Babišův senátor Hlavatý v ČT vyložil netradiční pohled na českou ekonomiku

14.09.2017 22:40

Odbory požadují, aby příští rok platy vzrostly o osm až deset procent. Je to reálné? Nebo se najdou firmy, kde platy neporostou? Rozhodně ne tímto tempem. Ve čtvrtečních Událostech, komentářích ČT o tom diskutovali senátoři Jiří Hlavatý za hnutí ANO a senátor Tomáš Czernin (TOP 09).

Babišův senátor Hlavatý v ČT vyložil netradiční pohled na českou ekonomiku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Peníze, ilustrační foto

Czernin téma otevřel poznámkou, že situace se liší podnik od podniku. Majitel platí lidem to, co si muže dovolit. „Musí se dívat do budoucna a počítat také s tím, že může přijít krize, a pokud přijde, tak aby co nejméně zaměstnanců čekalo propouštění,“ zaznělo od Czernina.

Hlavatý dodal, že některým odvětvím se daří, jiným už méně. A je nesmysl si říkat, že můžeme zvyšovat platy jen tak. Byť podnikatelé musejí počítat s tím, že na trhu práce je teď nedostatek pracovních sil, o které se majitelé firem musejí poprat. Generální ředitel a majitel textilní společnosti Juta ze Dvora Králové nad Labem o tom ví své.

Klimeš poukázal na to, že v Česku máme velmi vysoké vedlejší náklady na celkovou cenu práce, jakými je zdravotní a sociální pojištění. Do jisté míry je to logické, protože se z toho dotují důchody a zdravotnictví. Klimeš má za to, že náklady práce se musí v Česku snížit, protože jako montovna jsme příliš drazí. Kdybychom nebyli jen evropskou montovnou a vyráběli více výrobků s přidanou hodnotou, dala by se vysoká cena práce odůvodnit. Podnikatelé proto musejí koupit nové stroje, investovat do výzkumu a tak podobně.

Klimeš k tomu ovšem zároveň dodal, že fakticky nebude možné snižovat vedlejší náklady práce o sedm až osm procent, jak dnes hlásá pravice v Česku. Osm procent by podle Klimeše bylo příliš velkým zásahem do ekonomiky. Klimeš vidí cestu v tom, že zahraniční investory budeme motivovat, aby se zisky znovu investovaly u nás.

Hlavatý dal v tomto Klimešovi za pravdu. Firmy podle senátora nemohou všechny peníze jen „projíst“. Musejí také investovat. Některé firmy brzy zjistí, že na růst platů prostě nemají peníze, pokud budou chtít zároveň investovat. Czernin doplnil, že by všem prospělo, kdyby se přece jen o něco snížily sociální odvody. Česko si to podle Czernina může dovolit. Uznává sice, že by mohly chybět peníze na důchody, ale český důchodový systém se stejně bude muset změnit, protože délka lidského života se prodlužuje a populace stárne.

Hlavatý posléze podotkl, že si musíme také v Evropě vydobýt respekt. „Je to o tom, jestli naši zástupci v EU mluví dvěma jazyky, třemi jazyky, nebo jestli potřebují tlumočníka. Respekt jen tak nezískáte, ten si musíte vydobýt,“ prohlásil Hlavatý jasně. Senátor se obává, že prozatím má Česká republika ve světě tak chabou pověst, že si nemůžeme dovolit účtovat za naše zboží podobné ceny, jaké si účtují Němci, i když je české a německé zboží mnohdy srovnatelné.

reklama

autor: mp

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …