Babišův senátor si pustil film o bitvě o Moskvu a prozřel

20.08.2015 19:13

Senátor a podnikatel Jiří Hlavatý odpovídal čtenářům ParlamentníchListů.cz na dotazy, které mu položili na jeho osobním profilu. Mimo jiné se vyjádřil k Andreji Babišovi, sankcím či k vlastní senátní kampani.

Babišův senátor si pustil film o bitvě o Moskvu a prozřel
Foto: podnikatel.cz
Popisek: Jiří Hlavatý

Čtenář Lulek z Bystřice položil senátorovi Hlavatému dotaz ohledně sankcí. „Sankce podle vás jen tak neskončí. Je ale podle vás vyhlídka na ukončení konfliktu, nebo naopak? A koho podle vás sankce postihly víc? Nejsou to ti, kteří je uplatňují?“

„Opravdu nevím, kdo si s námi hraje a co tím sleduje. Podle mě sankce neprospějí žádné straně, dnes jsou to už jen samé naschvály,“ odpověděl Hlavatý s tím, že když se díval na hodinový snímek bitvy o Moskvu v roce 1941, tak si uvědomil obrovskou odolnost ruského národa.

Jak sám Hlavatý, majitel firmy Juta, ale v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz uvedl, sankce v Rusku se jej dotýkají rozhodně více než krize v Řecku. „Očekáváme 50% reálný propad tržeb, tedy stovky milionů Kč,“ uvedl ke ztrátám v Rusku Hlavatý. „Proti tomu objem obchodu s Řeckem není pro Jutu rozhodující, jde jen o několik desítek milionů v porovnání s celkovými sedmi miliardami obratu,“ dodal.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Řeč přišla i na ministra financí Andreje Babiše (ANO) a otázku, zda zneužívá své postavení. Čtenář brain poukázal na text serveru Novinky.cz, který uvádí, že Babišovu Agrofertu loni rekordně přitekly státní dotace. A co na to Hlavatý? „Myslím si, že pan Babiš několikrát dokazoval, že nezneužívá svého postavení. Co se týká dotací, které firmy pana Babiše získaly, nemyslím si, že důvodem bylo to, že firmy patří ministru financí a předsedovi hnutí ANO, ale že by tyto dotace ve stejné výši získal, aniž by měl tato postavení,“ odpověděl senátor s tím, že u dotací jde především o kvalitní projekt. A Babiš podle něj již součástí managementu Agrofertu není. 

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Čtenář hopik se následně zaměřil na Evropskou unii. „Proč EU skáče tak, jak USA pískají? To ony z velké části mohou za vznik Islámského státu a platíme za to my. Myslíte, že si to někdy politici uvědomí a změní svůj přístup?“ rozhorlil se s tím, že ale v žádném případě bychom neměli přestat spolupracovat s USA úplně.

„Jsem určitě pro maximální spolupráci mezi jednotlivými zeměmi a světadíly. Nenávidím války a vadí mi, že o míru se moc nemluví. Dnes ho v Evropě bereme jako samozřejmost. Současný postoj k USA a Rusku mi připadá jako módní trend,“ uvedl senátor.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

„Vy si skutečně myslíte, že nám chybí nacionalismus? Já si myslím opak,“ uvedl čtenář Nagano. Soudí prý podle obliby regionálních potravin a averze vůči uprchlíkům. Hlavatý však oponuje. „Je řada zemí ve vyspělé západní Evropě, kde obyvatelé a podnikatelé podporují domácí průmysl tím, že dávají přednost při nákupu zboží domácím výrobcům. Při jednáních si také často uvědomuji, jak se ztotožňují se svou zemí, a přes výhrady, které máme každý vůči tomu, jak zemi politici vedou, cítím hrdost, že jsou příslušníky té či oné země. V naší české mentalitě to postrádám,“ odpověděl Hlavatý.

K imigraci se Hlavatý vyjádřil i v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz. „Vždycky jsme se chovali k imigrantům vstřícně. Každá doba má svá specifika, mění se i důvody migrace. Obecně platí, že v nouzi je zapotřebí podat pomocnou ruku,“ uvedl s tím, že je však nutné postupovat s rozvahou a ohledem na celou řadu okolností. „Sem patří mimo jiné i možnosti přijímající země, bezpečnostní rizika, vnitropolitická i ekonomická situace, nálady obyvatel. Jsem ale proti konkrétním kvótám. Je totiž také zapotřebí vnímat, kam vlastně imigranti směřují,“ podotkl.

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Řeč přišla i na elektronickou evidenci tržeb, kterou senátor hájí. „Při svých cestách po Německu, Francii a dalších zemích jsem se nikdy nesetkal s otázkou, zda účtenku chci nebo ne,“ nechal se slyšet Hlavatý. 

Celá otázka s odpovědí ZDE.

Čtenářku MariiL pak také zajímala výše finančních prostředků vynaložených na kampaň. „Senátní kampaň mě stála celkem 1,2 milionu korun a probíhala po celém okrese Trutnov. Na tuto kampaň mi nedal ani korunu Babiš, hnutí ANO ani nikdo jiný. Celou kampaň jsem si hradil sám,“ uzavřel.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vef

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…