Babišův tisk si proklepl nového hejtmana Oklešťka. Toto zjistil

18.03.2017 11:51

Dnešní Mladá fronta Dnes prozkoumala dvacetileté působení současného olomouckého hejtmana Ladislava Oklešťka v komunální politice. A ukázalo se, že kromě opravených chodníků či nové kanalizace se jeho obec dočkala i úprav, které se hodily především samotnému starostovi či jeho rodině. Okleštěk se prý také stal obchodníkem se sluneční energií a jeho rodiče majiteli stavebních parcel s přednostním právem k výstavbě.

Babišův tisk si proklepl nového hejtmana Oklešťka. Toto zjistil
Foto: anoprostejov.cz
Popisek: Ladislav Okleštěk, ANO

Starostou Výšovic u Prostějova s bezmála pěti sty obyvateli byl nynější hejtman v letech 1994 až 2014. „Za největší úspěch asi považuji to, že jsme částečně opravili zámek a zřídili v něm 28 bezbariérových bytů pro handicapované a sociálně slabé,“ řekl Okleštěk Mladé frontě Dnes, kterou vlastní šéf hnutí ANO Andrej Babiš.

Také se mu podařilo udržet vesnickou samoobsluhu či ordinaci zubaře a praktika, což v malých vesnicích nebývá pravidlem. „Zároveň jsme zajistili pravidelný přísun peněz do obecního rozpočtu z pronájmu pozemků pro fotovoltaickou elektrárnu,“ podotkl.

List píše také o tom, jak sám Okleštěk začal podnikat v solárním byznysu. Svou sluneční elektrárnu v roce 2012, před tím, než se stal poslancem, prodal.

Jenže ve stejné chvíli, kdy zastupitelstvo umožnilo starostovi vybudovat sluneční elektrárnu, se z polí jeho rodičů stávaly stavební parcely podobně jako ze sousedních pozemků patřících jiným vlastníkům. Jedna věc však vyvolala u sousedů zlou krev, píše list.

„Bydlím v podnájmu a chci náš stavební pozemek ve Výšovicích prodat, abych na stáří měla vlastní byt. Máme i kupce, ale bohužel nám prodej blokuje ta diskriminační podmínka,“ svěřuje se Ludmila Hežová, spolumajitelka parcely na severním okraji Výšovic. Právě sem se má dle územního plánu vesnice rozrůstat. Má to však háček – onu „diskriminační“ podmínku, jež se do dokumentace procpala v jediné krátké větě. Na pozemku Hežové se nesmí stavět do té chvíle, než se protější parcely – oddělené jen úzkou silnicí – zastaví minimálně ze sedmdesáti procent celkové plochy. A tyto parcely patří otci Ladislava Oklešťka.

V praxi to znamená, že zájemce musí buď čekat, až své pozemky zastaví pan Okleštěk, anebo usilovat o to, aby mu právě pan Okleštěk nějakou ze svých parcel prodal, podotýká list.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

18:13 Proboha! Fiala že není ukrajinský premiér? V USA jdou za ním titulky... Padlo po Bidenovi

Schůzka Petra Fialy s americkým prezidentem Joe Bidenem ani nevypadá, že byl v Bílém domě přijat pře…