Babišův tisk vytáhl smlouvu plněnou v době, kdy vládl Kalousek. Jde o manželskou dvojici

21.10.2014 8:27

Na podezřelou externí smlouvu narazil Nejvyšší kontrolní úřad při prověřování správy příjmů z loterií a jiných podobných her. Kontroloři poukázali mimo jiné na smlouvu rezortu financí s Valerií Bulířovou. Žena exnáměstka dala výpověď a vzápětí podepsala novou smlouvu, a to přesto, že údajně nebylo prokázáno, že má předpoklady pro výkon činností uvedených ve smlouvě. Píše o tom server Lidovky.cz.

Babišův tisk vytáhl smlouvu plněnou v době, kdy vládl Kalousek. Jde o manželskou dvojici
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministerstvo financí

Valerie Bulířová pracovala do roku 2010 na ministerstvu financí jako referentka, zatímco její manžel zastával funkci ředitele odboru Rozvoje informačních a komunikačních technologií. Ministerstvu financí vládl Miroslav Kalousek. Právě před čtyřmi roky se Bulířová rozhodla stálou smlouvu vyměnit za externí.

Existují prý tři důvody, proč externí smlouva na 800 tisíc korun s Valerií Bulířovou budí pochybnosti. Smlouvu na tři roky externí spolupráce totiž podepsala poté, co dala na Ministerstvu financí výpověď dohodou. „V letech 2010–2012 vynaložilo Ministerstvo financí 823 711 korun za metodickou a analytickou podporu ve vztahu k činnostem dle zákona o loteriích,“ uvedli kontroloři. Proč úřad uzavírá smlouvu s někým, kdo odešel? „Ministerstvo financí je garantem pro tvorbu a implementaci zákona o loteriích a disponuje dostatečně odborně způsobilými zaměstnanci,“ vytkl úřad ministerstvu, že si zbytečně najalo externistku.

Další věc, která vzbuzuje v případu pochybnosti, je podle Lidovek.cz to, že loterijní byznys, se kterým měla pomáhat, měl v rezortu na starosti její manžel. I role Bulíře je tedy důležitá. Coby ředitel pro informační technologie to byl totiž on, kdo uzavíral smlouvy týkající se loterijního informačního systému. Toho si všiml i Nejvyšší kontrolní úřad: „U dodavatele byla zjištěna shoda jmen s osobou, která za ministerstvo uzavírala smlouvy o dílo na Informační systém pro Státní dozor nad loteriemi a sázkami.“ Zda to byl on, kdo za rezort podepsal externí smlouvu s Bulířovou, prý není jasné.

Není jasné, proč si rezort vybral ji

A do třetice kontroloři upozornili, že není jasné, pro jaké zvláštní předpoklady byla vybrána právě ona. „Zvláštní kvalifikační předpoklady dodavatele pro výkon činností uvedených ve smlouvě ve vztahu k činnostem podle zákona o loteriích nebyly prokázány,“ zanesli kontroloři do protokolu. Podle nich se coby externistka měla podílet na návrhu loterijního zákona, měla na starosti zpracování analýz a také IT podporu informačního loterijního systému. Lidovky.cz, které patří pod vydavatelskou skupinu Mafra, jejímž majitelem je Andrej Babiš, se chtěly na její kvalifikaci zeptat, ale nepodařilo se jim dopracovat se ke kontaktu na ni, a to i přes žádost, kterou směřovaly na jejího manžela.

Na ministerstvo Bulíř nastoupil v roce 2005. Ministr úřednické vlády Jan Fischer Bulíře jmenoval náměstkem sekce hospodaření s majetkem státu a informatiky. Bulíř byl tehdy ještě členem českobrodské buňky sociální demokracie, stejně jako jeho žena. S příchodem nového ministra Andreje Babiše (ANO) ho nahradil Ondřej Závodský a Bulíř se vrátil zpět na místo ředitele.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

11:11 „Média to zatajila.“ Mohl být mír mezi Ruskem a Ukrajinou? Zcela jinak

Politolog Ivan Katchanovski z univerzity v kanadské Ottawě o válce na Ukrajině mluví jako o „zástupn…