Babišův tisk znovu útočí na Sobotku, jeho přítele Pokorného a lobbistu Růžičku

20.02.2016 21:41

Dnešní Mladá fronta Dnes přináší podrobnosti o blízkých spolupracovnících premiéra Bohuslava Sobotky – právníkovi Radku Pokorném a lobbistovi Miloši Růžičkovi. Text nese výmluvný titulek „Zlatá vejce Sobotkových dravců“.

Babišův tisk znovu útočí na Sobotku, jeho přítele Pokorného a lobbistu Růžičku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Podle listu je trio Růžička, Pokorný a Sobotka synonymem úspěchu, ale i bezskrupulóznosti. „Advokát Radek Pokorný zastupuje v právních sporech se státem jednu obří společnost za druhou. Mediální servis a PR služby většině z těchto firem zajišťuje zase propagační agentura Bison & Rose. A její spolumajitelé, nejviditelněji Miloš Růžička (mimo jiné poradce ministra vnitra Milana Chovance), nejsou žádní troškaři.

Propojení marketéra Růžičky, advokáta Pokorného a Sobotky je zjevné,“ píše list.

Růžička, Pokorný a Sobotka prý byli vždy tam, kde to kypělo penězi

Všichni tři prý dokázali být vždy v pravou chvíli na pravém místě. „Na místě, kde to kypělo penězi. Ze druhého úhlu pohledu, sociálního (jejž by měl mít každý správný sociální demokrat v sobě hluboce zakořeněný), je člověku spíš úzko, slyší-li o ‚úspěších‘ dravé trojice v porovnání se situací horníků bydlících v bývalých bytech OKD,“ píše list.

Připomíná, že v září roku 1999 do Pokorného advokátní kanceláře nastoupil Sobotka jako koncipient. V té době byl poslancem a šéfem podvýboru pro kapitálové a finanční trhy (od září 1998 do září 2001) a měl ve své agendě privatizační otázky. „Pokorný tedy mohl mít dokonalý přehled o dění v této oblasti. A jistě i měl... Miloš Růžička, potažmo PR agentura Bison & Rose, zastupuje tytéž klienty jako Sobotkův přítel a advokát Pokorný. Jde například o společnosti Škoda Transportation, Eurovia, s nimiž se stát soudí či soudil. Mezi další klienty Růžičky nebo Pokorného patří nebo patřily například společnosti NWR, ČEPRO, ČEZ, Nadace ČEZ, ČSA, Komerční banka, Prague Airport či Dopravní podnik hlavního města Prahy,“ píše list s tím, že Růžička má vliv na Českou televizi či vydavatelství Economia.

Právní služby pro SSHR zajišťují advokáti napojení na Sobotkova přítele

Činnost zmíněné trojice shrnuje deník takto: „Čili Pokorný poskytuje právní služby, Růžička lobuje v případě, chce-li někdo od někoho tu či onu zakázku, Sobotka pro změnu premiéruje,“ píší zmíněné noviny. A dodávají, že to, že spolu trio komunikuje i dnes, dokládají e-maily uniknuvší na xenofobní web White Media. „Pozoruhodné třeba je, že v dopisu z konce loňského roku apeluje šéf Správy státních hmotných rezerv Pavel Švagr na premiéra Sobotku (ten Švagra do funkce protlačil), aby byl na vládě schválen materiál na prodloužení smlouvy s právníky,“ píše list s tím, že tato veřejná zakázka má hodnotu 80 milionů korun. Právě tolik stát zaplatí za právní služby skupině advokátů, kteří mají Státní správě hmotných rezerv pomoci ve sporu o naftu se společností Viktoriagruppe.

Zakázku bez výběrového řízení nakonec získalo sdružení advokátů kolem Alexandra Mareše. Ten je prý blízkým spolupracovníkem Radka Pokorného. Jeho údajně pojí se Sobotkou letité přátelství.

„Propojení Mareše na Pokorného je očividné: společenská smlouva advokátní kanceláře Pokorný, Wagner & partneři uvádí Mareše jako opatrovníka této společnosti. Možná to je náhoda, ale pomalu jako by se zdálo, že takto se dohazují stamilionové kšefty,“ dodává list.

reklama

autor: vam

Odchod do důchodu

Paní Schillerová, přijde mi to, nebo nějak často měníte své názory? Teď tvrdíte, že je pro vás navýšení věku odchodu do důchodu nepřijatelné, ale podle jiných, s tím souhlasili a zrovna vy jste to jako ministryně sama navrhovala - https://tn.nova.cz/zpravodajstvi/clanek/396856-schillerova-chce-zvysi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…