Babišův tým začal uklízet na ministerstvu. A diví se...

21.03.2014 8:31

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) začal uklízet státní firmy. Hned při první hloubkové kontrole šéf legislativního odboru resortu Robert Pelikán našel milionové nesrovnalosti. Podobně chce Babiš postupovat ve všech firmách, kde má stát podíl. Kromě toho Ministerstvo financí plánuje změnit způsob dosazování členů představenstev a dozorčích rad. Píšou to Lidové noviny.

Babišův tým začal uklízet na ministerstvu. A diví se...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Anketa

Jak uspěje Babiš v boji s daňovými úniky a rozkrádáním ve státní správě?

hlasovalo: 14223 lidí

Podle deníku LN už to budou dva roky, kdy státní firma Prisko, jež vypořádává závazky po privatizované Škodě Auto, prohrála v mezinárodní arbitráži spor s koncernem Volkswagen. A téměř 300 milionů korun, které měla Česká republika zaplatit, německá automobilka stále nemá na svých účtech. Podle informací LN stát přitom i po prohraném sporu dál platí drahé právníky z firmy Squire Sanders. Narazil na to šéf legislativního odboru Ministerstva financí Robert Pelikán.

Výsledek byl velmi překvapivý. „Téměř nikdo na ministerstvu nevěděl, co se tam děje. Včetně toho, za jak nevýhodné smlouvy stát platí. Účet za advokáty se zatím pohybuje kolem 60 milionů korun. To je zcela neadekvátní,“ popisuje LN Pelikán. Navíc je téměř jisté, že částku bude muset stát zaplatit.

A podobně chce Babiš podle LN postupovat i v jiných státních firmách. Rád by dostal kompetenci prošetřit situace i ve firmách jako Lesy ČR či České dráhy. Ty spadají pod jiné resorty. Má se o to starat Babišovo nové trio; zmíněný Robert Pelikán a dva náměstci Ondřej Závodský a Lukáš Wagenknecht. Již doposud trojice narazila na několik problémů. Ministr financí pro ně chce změnit státní stanovy tak, aby se i oni mohli dostávat k citlivým údajům firem.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jno

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

6:45 Pracoval pro CIA. Teď vyzval OSN: Zjistěte, kdo odpálil Nord Stream. A ukázal na USA

Nebude trvat dlouho a budou to dva roky, co došlo k sabotáži plynovodu Nord Stream, který zásoboval …