Babišův úřad buduje další instituci, která má hlídat státní peníze

22.09.2014 9:38

Po daňové Kobře podle LN přichází na řadu její auditorská kopie. Od října totiž ministr financí Andrej Babiš (ANO) pod sebe přesouvá úředníky, kteří doteď kontrolovali peněžní toky na Generálním finančním ředitelství. První náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht nyní buduje tým, který má přezdívku Kobra II a měl by hlídat výdaje státu.

Babišův úřad buduje další instituci, která má hlídat státní peníze
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bývalý 1.náměstek ministerstva financí Lukáš Wagenknecht

Andrej Babiš chce velké změny v kontrolách. Už je hotova novela zákona, kterou připravil náměstek ministra financí Lukáš Wagenknecht a poslal ji do připomínkového řízení. Novela mění právě zákon o finanční kontrole a nad to je v přípravách novela zákona o účetnictví a auditorech.

Úředníci, kteří nyní dohlížejí na hospodaření obcí a státních úřadů na Finančním ředitelství, mají přejít přímo pod ministerstvo. „První skupina nastoupí 1. října a pak bude probíhat zaškolovací proces. Doteď tito lidé navíc prováděli kontrolu dotací, jednotlivé akce. Nyní se musejí proškolit na klasický interní audit, což je ve své podstatě kontrola systému, ne jednotlivostí,“ popisuje Wagenknecht v LN. Paralelně se zaškolováním má být vytvořen plán akcí nového týmu a ten zkonkretizuje, které výdaje se budou auditovat. Dbát se prý bude na to, aby se interní audity neduplikovaly s akcemi Nejvyššího kontrolního úřadu.

Jde nám o úspory v řádu miliard

Lukáš Wagenknet prozradil v rozhovoru pro LN, co od Kobry II očekává, a jak by měl interní audit fungovat. „Standardně, jako u velkých firem. … Jde nám o to hledat úspory v řádu miliard a ne milionů. Když se chodí na kontroly patnácti malých projektů, tak se v nich možná najdou nějaká pochybení, ale nelze najít velká systémová selhání,“ říká první náměstek.

„Tento audit si má ale za cíl stanovit třeba prověření toků financí ve zdravotnictví a to může udělat ne v jedné nemocnici na konkrétní zakázce, ale systémovým prověřením třeba patnácti nemocnic,“ vysvětluje Wagenknecht a tím také zdůvodňuje personální náročnost. Na plnění těchto úkolů hodlá totiž ministerstvo pod sebe převést 300 lidí z finanční správy.

Ministr by neměl do výběru auditu zasahovat

Podle Lukáše Wagenknechta bude interní audit nezávislý na vedení úřadu. „Ministr by ve výsledku neměl do výběru auditu zasahovat. Navíc při sestavování plánu bude muset být odůvodněno, proč a kam auditoři míří …. Ministr by ve svém důsledku neměl zasahovat do procesu. Ten by měl udávat strategie a vize a kontrolovat, jak se strategie plní. Pokud se o to někdo pokusí, je to jeho selhání, ale tomu nezabráníte,“ uvedl první náměstek Wagenknecht a zdůraznil, že konečnou zodpovědnost za plán kontrol bude mít náměstek pro audit a finanční řízení.  To by prý mělo zaručit, že plán bude sestavován nezávisle na politických změnách. Tento náměstek už bude fungovat podle nového zákona o státní službě a bude tudíž kariérním úředníkem.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…