Badatel Vodrážka nekompromisně: Prezident Zeman je agresivní a nectí zákony!

24.01.2017 22:38

Mezi prezidentem Milošem Zemanem a premiérem Bohuslavem Sobotkou (ČSSD) to zase jednou pořádně jiskří. Prezident premiérovi dokonce vytkl, že spáchal ubohost, když odmítl stvrdit Karla Srpa coby člena etické komise pro třetí odboj. Není za tímto sporem ještě něco víc? Před kamerou zazněla ostrá slova na adresu prezidenta Miloše Zemana.

Badatel Vodrážka nekompromisně: Prezident Zeman je agresivní a nectí zákony!
Foto: Hans Štembera
Popisek: Miloš Zeman s předsedou Jazzové sekce Karlem Srpem

V úterních Událostech, komentářích České televize o sporu o Karla Srpa diskutovali někdejší diplomat v Rusku a na Ukrajině Jaroslav Bašta (ČSSD), proti kterému usedl člen Centra pro dokumentaci totalitních režimů Miroslav Vodrážka. Proč by měl Srp být členem etické komise, ptal se v úvodu moderátor Lukáš Dolanský.

„Protože ho navrhl pan prezident a protože by to konečně mohlo znamenat změnu pohledu na tyto otázky,“ prohlásil Bašta. „Teď se prostě rozhoduje o tom, kdo tedy byl nepřítelem minulého režimu, ale vůbec neberete v úvahu to, že ten minulý režim své nepřátele sám označil... Z pohledu morálky je přece důležitější, jestli ten člověk něco proti tomu režimu opravdu dělal, nebo ne,“ rozčiloval se Bašta. Za nepřátelskou osobu byl označován i Karel Srp.

Vodrážka okamžitě kontroval, že pan Bašta by měl postupovat chronologicky. Problém je totiž v tom, že Karel Srp byl veden od roku 1976 jako spolupracovník StB. „Na 151 schůzkách poskytl 299 zpráv, které oni vyhodnotili,“ připomněl Vodrážka. Dnes už lze dohledat konkrétní materiály o spolupráci pana Srpa s komunistickou Státní bezpečností.

Nikdo nechce ustoupit

Bašta si ovšem trval na svém. „To, co mi vadí, je, že jsme se rozhodli, že záznamy budou něco jako Písmo svaté a že se tomu bude věřit,“ kroutil hlavou. Sám měl před čtvrtstoletím možnost hovořit jak s disidenty, tak se spolupracovníky StB. Sám Bašta byl disident. Právě na základě rozhovorů, které se odehrály před 25 lety, nevěří informacím, jež jsou ve svazcích StB. Agent si mohl napsat do svazku leccos a dnes se jen těžko dopátráme toho, zda se skutečně vše odehrálo tak, jak je to ve svazku popsáno. „Morální hledisko, které je tady pro mě rozhodující, je to, že oni sami ho označili za nepřátelskou osobu.“  

Ani Vodrážka však nechtěl ustoupit ze svého stanoviska. Jako badatel prošel nemalé množství dokumentů, kde se dozvěděl o práci osoby označené krycím jménem „hudebník“, což měl být právě Karel Srp. Uznal sice, že podle názoru soudu je Karel Srp ve svazcích StB veden neoprávněně, ale podle odborníka mohl být verdikt soudu jiný, pokud by třeba vyslechl více svědků. „Svědci byli agenti StB, kteří si na nic nepamatovali,“ posteskl si badatel.

Nakonec tvrdě zúčtoval s prezidentem Zemanem. „Pan prezident je velice kontroverzní osobou a působí agresivním způsobem. Zatímco pan premiér Sobotka postupuje v souladu se zákonem, prezident Zeman nectí zákony,“ rozohňoval se host. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mp

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…