Bahno se vyvalilo. Nakaženým koronavirem někteří sousedé vyhrožují kulkou

02.04.2020 17:32

Češi, Moravané a Slezané, které napadne koronavirus, si občas procházejí peklem. Nemoc Covid-19 u nich může mít mírný průběh, ale i tak musejí často čelit velkému tlaku okolí. Jejich spoluobčané jim občas dávají najevo, že šíří nemoc, za což by měli dostat kulku do hlavy. Psycholog Daniel Štrobl k tomu poznamenal, že v každé krizi vyplave na povrch bahno. Jeho vynořování navíc podle odborníka někteří politici podpořili.

Bahno se vyvalilo. Nakaženým koronavirem někteří sousedé vyhrožují kulkou
Foto: Archiv ZHKHK
Popisek: Trutnovská nemocnice se stala druhým odběrovým místem v kraji

Přišly mi i takové zprávy, proč vůbec větráme, a pouštíme tím ten virus do okolí,“ prozradil Českému rozhlasu muž z Olomoucka, který si nemocí Covid-19 prošel. Sousedé mu prý také doporučovali, aby se odstěhoval, že ho mezi sebou nechtějí. Jeden z jeho známých mu prý poslal fotku odstřelovače a sdělil mu, že by si zasloužil kulku do hlavy.

Psycholog a psychoterapeut Daniel Štrobl k tomu poznamenal, že podobnými nenávistnými zprávami lidé ventilují svůj strach z nemoci. Připomíná mu to prý chování lidí za časů Protektorátu Čechy a Morava, o kterém si dnes můžeme přečíst v řadě knih.

„Někteří tomu strachu čelili tak, že bojovali se zbraní v ruce, a někteří tomu strachu čelili tak, že se z nich stali udavači a opravdu vyplavalo na povrch takové bahno. A v této krizi se to vlastně objevuje tak. Objevuje se to v každé krizi,“ zdůraznil Štrobl.

Posléze vyčetl části českých politiků včetně ministra zdravotnictví za hnutí ANO Adama Vojtěcha, že k těmto nenávistným útokům přispěli.

„Počátek té naší nákazy se objevil, když se vraceli někteří lidé z Itálie. A tady bohužel řada politiků sehrála velmi nepěknou roli, kdy vlastně vytvořili takovej mýtus, že tu nemoc sem zavlekli jacísi bohatí, kteří jezdí do Itálie lyžovat, a ti chudí chudáci ji dostanou. Podobně když třeba mluví ministr zdravotnictví (Adam Vojtěch za hnutí ANO) a říká, že sestra zavlekla virus do nemocnice. To jsou výroky, které vlastně ten národ štěpí, stavějí jedny proti druhým a vytvářejí virtuální nepřátele. Je to strašně nezodpovědné. Já nejsem politolog, ale už od dob antiky přece platí, že politik by měl spojovat. Politik, který rozděluje, není státník,“ nešetřil kritikou Štrobl.

Svou roli hraje u lidí i strach z neznámého. Vědci o nemoci Covid-19 teprve získávají poznatky.

Jenže Češi občas mají pocit, že jsou odborníky na všechno. Když se hraje mistrovství světa v hokeji, kdekdo u televize ví, jak to měli hokejisté hrát, aby získali zlato. Dnes má řada lidí pocit, že jsou odborníky na koronavirus. A zítra budou odborníky na něco jiného a budou šířit „zaručené pravdy“, které vůbec nemusejí být opřeny o fakta.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: mp

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

22:30 Velcí kluci za Evropskou unií. Naštvaný Orbán už byl konkrétní

Víte, že konferenci konzervativců Viktora Orbána nebo Nigela Farage zakázal v Bruselu komunální star…