Bájný exsenátor Alexandr Novák se může vrátit za mříže. Zkoumá se, jestli neporušil podmínky propuštění

21.11.2017 22:41

Celkem deset měsíců strávil bývalý senátor ODS Alexandr Novák ve vazbě v Německu a nyní už je zpátky v České republice. Zde ho čeká vyšetřování kvůli údajným manipulacím s evropskými dotacemi. Soud ale prověřuje, jestli by Novák neměl jít zpět za mříže.

Bájný exsenátor Alexandr Novák se může vrátit za mříže. Zkoumá se, jestli neporušil podmínky propuštění
Foto: repro ČT, tan
Popisek: Alexandr Novák u soudu

V minulosti byl exsenátor totiž odsouzen za přijetí úplatku, později byl podmínečně propuštěn. Policie ho chtěla později stíhat v dotační kauze, to už byl ale dávno v cizině. Na Nováka byl proto vydán i evropský zatykač, informovala na svém webu Česká televize.

Mluvčí okresního soudu v Chomutově Lenka Chalupová vysvětlila, že obecně je to tak, že by se měl nařídit výkon zbytku trestu, pokud bychom zjistili porušení zkušební doby. „Nyní zkoumáme všechny okolnosti případu. Sám bývalý senátor ani jeho advokát se k tomu vyjadřovat nechtěli,“ dodala soudkyně.

Detektivové tak Nováka stíhají na svobodě. Soudem byl propuštěn jenom díky zárukám, které mu dal bývalý senátor. „Jelikož poskytl pro státního zástupce a soud dostatečné záruky, jak předpokládá trestní řád, byl propuštěn a jeho další vyšetřování bude pokračovat na svobodě,“ uvedl státní zástupce Tomáš Minx.

Původní zdroj ZDE.

Důvody, které mohou Nováka vrátit zpátky do vazby, sahají do poloviny prosince minulého roku, kdy detektivové začali zatýkat v kauze ROP Severozápad. V té obvinili dvacet čtyři lidí včetně politiků. Jen jeden jim unikl.

Tou dobou byl Alexandr Novák už v USA. Novák se podle dřívějších zdrojů chtěl dostat na Nový Zéland.

I tento počin Nováka tak bude posuzovat chomutovský soud. „Může to mít vliv, samozřejmě. Ale jestli to bude mít vliv a do jaké míry, tak to vám teď nedokážu říci,“ dodala Chalupová.

Alexandr Novák byl propuštěn na podmínku se zkušební dobou až do roku 2019. „Máme ještě pořád spoustu času na to se zabývat touto záležitostí,“ uzavřela Chalupová.

 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

12:50 Do války nepůjdu, ať si tam jde Putin. Hlášení z Kavkazu. Po Rusech prý chudoba

„Jedu se setkat s mamkou. Už jsme se léta neviděli. Jsme z Doněcka a já nechci bojovat za Putina. Už…