Bakala i Červíček na pranýři. V debatě ČT se legrace změnila v obviňování

16.10.2013 23:33

Předvolební debaty v České televizi vrcholí. Po hlavním městě diskuse zavítala i do Moravskoslezského kraje, kde došlo hned k několika střetům.

Bakala i Červíček na pranýři. V debatě ČT se legrace změnila v obviňování
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Prvním tématem totiž bylo odvolání Petra Lessyho a dosazení Martina Červíčka na post policejního prezidenta. Podle místopředsedy ČSSD Lubomíra Zaorálka je na tomto případu vidět, jak minulá vláda nedodržovala zákony. „Pomluva tady byla použita jako důvod k odvolání policejního prezidenta, což nám přišlo jako protizákonné,“ řekl za celou stranu.

„Jestli byl porušen zákon, musí konstatovat soud, ne pan Zaorálek,“ reagoval na něj Zbyněk Stanjura za ODS. Sociální demokrat však v diskusi našel více zastání. „Postupnými kroky se stal pan Lessy nepohodlný a pak byl odvolán,“ souhlasil s ním i Martin Pecina (SPOZ).

„Myslím, že je tady jasná vazba na ODS,“ udeřil pak moravskoslezský lídr Úsvitu přímé demokracie Karel Fiedler. Ukázal právě na vztah Červíčka a Jany Černochové, podle něj jde o střet zájmů. „Já ten pocit mám a nechme na posluchačích, jak si to vyhodnotí,“ dodal. To ale rozzlobilo zástupce občanských demokratů Stanjuru, který poznamenal, že Úsvit je nové hnutí, které zatím ve sněmovně nebylo zastoupeno. „Jestli to má být jiná politická kultura, tak já říkám: Děkuji, nechci,“ smál se.

Co když se ale stane, že Lessy i Červíček budou současně policejními prezidenty? Na to někteří kandidáti odvětili, že je to věcí ministra vnitra, případně že by oni sami ukončili pracovní poměr s Červíčkem.

Tomáš Podivínský (KDU-ČSL) by na to šel smírčí cestou. „Měli by situaci vyřešit noblesní metodou,“ prohlásil. To ale moderátor Jakub Železný příliš nechápal. To by si tedy policejní prezidenti řekli: Hele, Petře, hele, Martine, budeš to ty, nebo já? Tento návrh vyvolal další smích ve studiu. Podle Podivínského to ale dost možná jinak vyřešit nejde – připomněl situaci, kdy byli současně tři papeži, a tak se čekalo, až dva z nich umřou. „Doufám, že takovou dobu nebudeme muset čekat, než jeden z pánů umře,“ dodal v žertu. Podle něj to jsou totiž natolik kultivovaní důstojníci, že se nakonec dohodnou.

Fiedler: Zdeněk Bakala není privatizátor, ale zlatokop

Hlavní téma ale byla nezaměstnanost a sociální problémy, začalo se pro Moravskoslezský kraj velice aktuální situací v OKD. Zde hovořil Josef Hájek (ANO) o vlastních zkušenostech, byl totiž dříve manažerem společnosti.

Fiedler z Úsvitu pak obrátil pozornost na podnikatele Zdeňka Bakalu, kterého nazval zlatokopem. „My to vidíme tak, že OKD byly panem Bakalou vyždímány, zlaté vejce si z toho vzal a nyní chce hodit na stát, aby si poradil s propuštěnými horníky,“ popisoval.

V tom s ním souhlasil i Pecina za zemanovce – není možné, aby se zavřel důl, kde se dá ještě 40 let těžit. Komunista Miroslav Opálka pak navrhl, aby se rozkrylo účetnictví OKD – pak bude celá situace jasnější. O auditu hovořil i Zaorálek.

„Ona je správná ta kontrola privatizační smlouvy, tam se ukáže, jaké podmínky jste nastavili,“ obrátil se na něj Pavol Lukša (TOP 09). „Neříkejte, prosím vás, že to bylo za doby Klausovy divoké privatizace,“ dodal. Sociální demokrat se totiž hájil tím, že ČSSD s privatizací OKD nemá příliš společného. Jak ale Lukša poznamenal, v té době byli ve státě určití starostové, kteří prodali pět procent soukromníkovi – a tito starostové byli i za ČSSD.

Někteří kandidáti se však také ozvali, že není možné OKD v jejich těžbě podporovat. „V nesmyslných, nerentabilních projektech nemá smysl pokračovat,“ řekl lidovec Podivínský. V tom se ho zastal i Lukša, nelze podle něj říct soukromníkovi, aby pokračoval v něčem, co je pro něj nevýhodné.

Snížila se nezaměstnanost? Názory se liší

Na přetřes přišla i celková nezaměstnanost. Moderátor se obrátil na Opálku a volební program KSČM, kde se píše o právu na práci. Co to vůbec znamená? Kandidát to vysvětloval tak, že nejde úplně o právo doslovně, spíše o praxi pro absolventy či pobídky státu, aby vznikly pracovní příležitosti.

Stanjura pak chválil předchozí vládu, během níž v kraji podle něj klesla nezaměstnanost. V tu chvíli ale vznikl střet, když se z publika ozvalo: „To není pravda!“ Stanjura se ale dál hájil, že vychází z čísel Českého statistického úřadu (ČSÚ).

„To nejsou seriózní údaje, protože sčítáme to, co se sčítat nedá,“ pustil se ale do něj i Opálka. „Za tuto dobu ČSÚ dvakrát změnil metodiku,“ dodal.

„Minimální mzda musí být vyšší než sociální dávky,“ pokračoval pak dalším tématem ministr Pecina. „Tam, kde si lidé jezdí v mercedesu pro sociální dávky, tam se tomu musí zabránit,“ pokračoval. Stejně tak ale podle něj není na místě, aby se dávky zmenšovaly potřebným, například matkám s dětmi či zdravotně postiženým.

„My říkáme, že normální je pracovat, to je na straně jedné,“ navázal na něj Lukša za TOP 09. Na druhé straně by se ale neměla zvyšovat minimální mzda, jinak se zvedne nezaměstnanost. „Musí se mezi lidi dostat pracovní návyky,“ dodal. Od roku 1990 tu prý existuje generace, která nikdy nepracovala a k tomu vychovává i své děti.

Nepomohla by tomu však veřejná služba, kterou prosazovala předchozí vláda, ale zrušil ji Ústavní soud? „Podle mě Ústavní soud konstatoval, že za to musí dostávat nějakou odměnu,“ vysvětloval Stanjura. Chce tedy veřejnou službu zachovat, ovšem za odměnu. V tom s ním souhlasil i Lukša. Ústavní soud prý nebudou přesvědčovat, odstraní ale některé překážky a pak budou veřejnou službu prosazovat i nadále.

reklama

autor: pan

Ing. Radim Fiala byl položen dotaz

Papaláši

Nemáte dojem, že se vy politici, evidentně SPD nevyjímaje, chováte jako papaláši? Přijde vám etické zvyšovat si platy, když většině lidem klesají, a když ještě k tomu pobíráte náhrady? Navíc podle vás je v pořádku a etické vůči nám lidem, kteří vše platíme z našich daní, pobírat náhrady v plné výši,...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

8:21 Už se perou! Před volbami je v komisi dusno. „Uršula“ má problém

Ani nenastoupil. Německý europoslanec Markus Pieper měl reprezentovat v EU malé a střední podniky. J…