Bakala prý horníkům žádné byty závazně neslíbil. Neuvěřitelné rozhlasové sólo jeho manželky Michaely. Došlo i na peníze pro politické strany a neslušného Zemana

30.01.2016 17:54

O svých filantropických aktivitách, o tom, jak se jí poslouchá, když je její manžel označován za gaunera i o tom, jestli ještě bude její rodina podporovat české politiky, mluvila ve vysílání Českého rozhlasu manželka miliardáře Zdeňka Bakaly, Michaela Bakala, rozená Maláčová.

Bakala prý horníkům žádné byty závazně neslíbil. Neuvěřitelné rozhlasové sólo jeho manželky Michaely. Došlo i na peníze pro politické strany a neslušného Zemana
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Tvrdila, že se spolu se svým mužem mohou oba považovat za filantropy. „Hodně našich soukromých prostředků jde na různé projekty, instituce a primárně na vzdělávání,“ uvedla s tím, že to není jednoduchý úkol.

Otevřeně přiznala, že se k filantropickým aktivitám „dostala díky majetku, který do naší rodiny přinesl můj muž“.

Prý ji k filantropii sám „ponoukl“. „Říkal, já se věnuji vydělávání peněz. Já potřebuji partnera, protože jsem pomáhal ne úplně organizovaně po celém světě různým projektům a podobně. Zamysli se nad tím, co by bylo důležité,“ vysvětlila, jak se k filantropii dostala.

Mezi své filantropické projekty označila Knihovnu Václava Havla, Aspen Institute a podporu studentů – prý je jich už stovka – prostřednictvím Bakala Foundation.

Celý zvukový záznam rozhovoru s Michaelou Bakala je ZDE

Moderátor Vladimír Kroc poukázal na to, že v poslední době se zdá, že její manžel je úhlavním nepřítelem státu. „Prezident o něm mluvil jako o gaunerovi. Jak se vám tohle poslouchá?“ zeptal se. „Jednodušší otázku na mě nemáte?“ nechtělo se Michaele Bakala odpovídat. „Já se na to musím zeptat,“ opáčil moderátor. „Ono se to neposlouchá dobře. Za prvé proto, že se to dotýká mé rodiny a mého muže a já jsem jeho žena.“ K tomu moderátor řekl: „Víte, ale je čemu se divit...“ Bakala jej ale nenechala domluvit a pokračovala: „Je to otec mých dětí.“ Moderátor pak konečně mohl pokračovat: „Když se budeme bavit konkrétně, prodej více než 40 tisíc hornických bytů, tak to bylo jednoznačné porušení slibu,“ upozornil.

„Zeptejte se politiků, kolik oni dávají lidem před volbami slibů,“ řekla Bakala. Moderátor na to řekl, že šlo o závazek v privatizační smlouvě. „Ne jeho. On neměl s privatizací nic společného,“ oponovala Bakala. „To za prvé. A za druhé, pokud já vím, tak se bavíme pouze o osobnostním slibu, ne právním slibu. To je zásadní rozdíl. Musím říct, já nejsem mluvčí svého muže. Až on jednou uzná za vhodné se k tomu vyjádřit, tak to udělá,“ tvrdila. „Není chyba, že víc nevysvětluje?“ podotkl moderátor.

Bakala upozornila, že tato investice jejího manžela byla společná s jeho zahraničními partnery. „Toto není náš rodinný byznys. Mě se to už vůbec netýká. Já to sleduji jako vy zpovzdálí,“ podotkla.

Prostě se ukázalo, že pro investory je výhodnější byty spravovat, než je prodávat

Později pak pokračovala: „On nikdy nebyl jediným vlastníkem, jediným člověkem, který rozhodoval a vždy říkal, že až se do tří let ukáže, co je pro tu společnost nejvýhodnější, že se rozhodne. Po třech letech se ukázalo, že ta situace je taková, že pro investory je výhodnější ty byty spravovat, než je prodávat. Ono to není úplně jednoduché. Kdyby právo jednoznačně říkalo, že to má být jinak, tak ta společnost to udělala. Ale točí se to jenom na jeho osobním příslibu, který si každý vyložil jinak. To znamená, že takhle se to musí chápat,“ uvedla Bakala s tím, že privatizační smlouva, o které moderátor mluvil, s tím nemá nic společného. „Ta byla vytvořena nevím kdy a nevím pro koho. On nebyl součástí tohoto procesu. A ta je veřejně přístupná,“ řekla.

Nesplněný slib mého muže? Nevhodně optimistická slova

Pak se ještě jednou vrátila ke slibu svého manžela, že byty OKD budou jejich nájemníkům prodány: „Co se týká jeho slibu, tak já vím, že to v té chvíli byla nevhodně optimistická slova někoho, kdo zároveň říkal, já se kloním k té variantě, ale za tři roky to tak nemusí být, protože si to musíme zhodnotit. Byla to obrovská investice, obrovský projekt s mnoha riziky. Ty byty se vkládaly do toho projektu na začátku devadesátých let. S tím už ani nikdo dneska zpětně nemá nic společného. Někdo je v politice, někdo v byznyse. To prostě bylo historické rozhodnutí nějakých prvních vlád,“ uvedla Bakala.

Tehdejší veřejně daný, ale nakonec nesplněný slib svého muže pak ještě obhajovala takto: „Každá strana má nějaký politický program. K tomu politik jasně říká, co by dělal, až bude u vlády, až bude premiérem, až bude ministrem. Přesně vám řekne, jak to bude dělat. V okamžiku, kdy se to stane, on zjistí, že to nejde. Zjistí, že mu to neprojde ve vlastní straně, že je to neproveditelné, že má koaliční partnery. Tohle je úplně stejný příběh.“

Moderátor k tomu cosi řekl, ale Bakala zvýšila hlas a pokračovala: „On řekl, co by on sám upřednostňoval, co si myslí, že by se mělo udělat. A když se pak na to společnost a investoři podívali, jako soukromí lidé, kteří se musí pohybovat v prostředí, ve kterém prostě se pohybovali a v právním prostředí, tak zjistili, že to v té chvíli pro ně nebylo výhodné a rozhodli se jinak a na to měli podle mě právo. ... A točit se na něčem takovém, zrovna ze strany politiků bych řekla, je velmi ošemetné, protože se nacházejí v podobných situacích,“ tvrdila Bakala.

Také řekla, že její muž už neovládá NWR. „Už je to několik let, co můj muž ani NWR ani OKD, ani neřídí ani neovládá,“ uvedla. Zdůraznila, že po celou dobu, co se společnosti jejího muže dařilo, tak splnila všechny své závazky, že prý zaplatila všechny povinné daně a pojištění.

Posledním politikem, kterého jsme podpořili, byl Karel Schwarzenberg

Moderátora také zajímalo, zda se Zdeněk Bakala chystá znovu finančně podpořit nějaké politické strany, protože v nadcházejících několika letech ČR čekají každý rok nějaké volby. „Za dob Nečasovy vlády se psalo o Bakalově koalici, protože podpořil jak ODS a TOP 09, tak i Věci veřejné,“ připomněl moderátor. „To tenkrát bylo z důvodu toho, že se jako zodpovědný občan ČR a významný investor trošku obával nástupu populismu, tenkrát pana Paroubka a sociálně demokratické vlády, když vypadalo, že převezme velkou část moci a rozhodování. A rozhodl se, že bude rozdávat a zadlužovat tu zemi dál. A jestli si pamatujete, tak ta koalice se rozhodla, že vytvoří program přesně opačný. To znamená, aby se zabránilo projevům finanční krize, která hned záhy se v té době projevovala. Takže jeho rozhodnutí bylo otevřené, nebylo ničím podmíněné. A já jsem mu jenom říkala, že moje životní zkušenost je, abych od politiky dost držela ruce dál. Ale vidíte, že on sám sobě je vlastním manažerem a člověkem, který se rozhoduje a bere si za to zodpovědnost. Já jsem mu říkala, já bych se radši do politiky nepletla a oddělovala bych ji,“ řekla Bakala.

Prohlásila také, že její muž je velmi moudrý a zkušený, protože zmíněné politické strany podpořil veřejně. „Vysvětlil proč, nikdy žádná strana pro něj nemusela nic udělat a nikdy pro něj nic neudělala. To si myslím že byl správný počin,“ uvedla s tím, že to nakonec dobře dopadlo. A jak to vlastně myslela? „To znamená že jsme měli vládu, která se pokusila s rozpočtem něco udělat,“ vysvětlila.

Dodala, že poslední finanční podporu dostal z českých politiků Karel Schwarzenberg, když kandidoval na prezidenta ČR. „Abych to uvedla do souvislostí. Já chápu kritiku současného prezidenta vůči naší rodině, já to respektuji. Ale na druhé straně já se chovám slušně a hovořím slušně,“ dodala ve zřejmé narážce na občasná vulgární slova, která ve vyjádřeních prezidenta Miloše Zemana zaznívají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

10:21 To si to ČT zase podělala. Seriál Stíny v mlze viděl, kdo neměl

„Konečně se lidi chytili a začínají se pěkně udávat. Napráskali řezníka, co nadával na Ukrajince, a …