Bakala vrací úder. U amerických soudů podává žalobu za „štvavé obtěžování“

25.09.2018 22:26

Miliardář Zdeněk Bakala podal u amerických soudů žalobu na slovenského podnikatele Pavola Krúpu pro pokus získat vydíráním 500 milionů korun. Informaci s odvoláním na Bakalovu společnost BM Management, která ho zároveň mediálně zastupuje, zveřejnila ČTK.

Bakala vrací úder. U amerických soudů podává žalobu za „štvavé obtěžování“
Foto: Hans Štembera
Popisek: Uhlobaron Zdeněk Bakala

Žaloba, která byla podána podle amerického zákona proti vydírání a korupci ,uvádí, že se Krúpa pokusil Bakalu donutit, aby zaplatil desítky milionů dolarů za ukončení kampaně ‚štvavého obtěžování, očerňování a zasahování do jeho podnikatelské činnosti‘.

Při organizaci tohoto nátlaku měl Krúpovi napomáhat Adam Swart, šéf americké společnosti specializující se na klamavou komunikaci s veřejností a protestní akce na objednávku. Tato kampaň podle žalobního spisu vyeskalovala poté, co Bakala vydírání Krúpy odmítl. Od listopadu 2017 do konce léta 2018 pak Krúpa a Swartova společnost Crowds on Demand spolupracovali na narušení osobních a podnikatelských vztahů Zdeňka Bakaly.

Krúpa a Crowds on Demand podle žaloby obtěžovali množstvím nevyžádaných telefonátů a rozeslali stovky e-mailů se lživými obviněními obchodním partnerům i osobním kontaktům Bakaly včetně osobností z neziskových organizací a jedné z předních amerických univerzit.

Firma Crowds on Demand v tu samou dobu platila komparzisty, aby se vydávali za protestující demonstranty falešné organizace, která o sobě tvrdí, že vystupuje jménem českých dělníků, uvádí žaloba. Tito ‚pseudoprotestující‘ prý zinscenovali hlučné, provokující demonstrace před domovem Bakaly ve Spojených státech. Žaloba dále odkazuje na facebookové stránky, za nimiž lze vysledovat Krúpovu firmu Arca Capital a jež jsou plné vyhrůžek smrtí Bakalovi, ať zastřelením, oběšením, ubitím či useknutím hlavy.

Krúpa loni mimo jiné chystal před sídlo Bakaly ve švýcarském Nyonu svolat demonstraci lidí poškozených „vytunelováním‘ OKD. Krúpa oznámil, že na akci očekává zájem tisíců lidí, především horníků z OKD a nájemníků bývalých hornických bytů, náklady chtěl sám uhradit. Úřad města Nyonu ale neudělil povolení v takovém termínu a rozsahu, jak Krúpa požadoval. Akce se tak neuskutečnila.

Kromě toho se Krúpa dlouhodobě angažuje v kauze OKD. Rolí Bakaly v OKD se v současnosti zabývá také sněmovní vyšetřovací komise. Bakala, který žije ve Švýcarsku, se před komisi odmítá dostavit. Komise podle Bakaly není nestranná a svým zaměřením zasahuje do probíhajícího soudního řízení.

Vyjádření Krúpkovy firmy Arca Capital 

Žalobu prozatím nebudeme blíže komentovat, momentálně její obsah analyzují nasi právníci. Nicméně tato forma reakce ze strany Zdeňka Bakaly na činnost prezentující jeho tunely a kriminální činy v USA dokazuje, co ho trápí. Na rozdíl od České republiky, kde je oprávněně kritizován ze všech stran, ať už veřejnosti či politiků, v USA si Bakala zakládá na image čestného obchodníka. Proto mu není pohodlné, když je na jeho podvody poukazováno i zde. Tato aktivita mu kazí jeho pověst. Pro nás i pro ostatní je to inspirace, jak využít Bakalovo slabé místo. Lidé v zahraničí, kde žije, by měli vědět, co způsobil.
 
Od Bakaly pan Krúpa požaduje uhradit zpět státu minimálně 50 miliard korun, nikoliv 500 milionů. Stát a nájemníky totiž připravil Bakala o částku 150 miliard, které neoprávněně vyvedl z OKD a neoprávněně získal z bytu OKD. Z toho minimálne o 30 miliard korun také poškodil akcionáře společnosti NWR pri IPO.
 
Zajímavé je, že jedním z právníků zastupujících Bakalu v rámci této žaloby je pan Andrew Schapiro, bývalý velvyslanec USA v ČR, který často kritizoval pana prezidenta Zemana i současného premiéra, pana Babiše. Právě to, že spolupracuje s Bakalou, v mnohém vysvětluje jeho nedůstojné chování směrem k představitelům českého státu.


 

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nab

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

20:13 „Bitevní stodola.“ Smáli se, ale funguje to. Rusové vyzráli na ukrajinské drony

Válka na Ukrajině přinesla do moderního válčení použití dronů a dalších bezpilotních letounů, které …