Bakalo a Bohuslave Sobotko, třeste se? Ostravští horníci se chystají do ulic

05.09.2013 6:53

Na Ostravsku se chystá velká vlna protestů. Horníci, zaměstnaní ve společnosti OKD, hodlají 17. září demonstrovat proti snižování platů a propouštění. Uprostřed volební kampaně se očekávají stovky, možná i tisíce demonstrantů.

Bakalo a Bohuslave Sobotko, třeste se? Ostravští horníci se chystají do ulic
Foto: Hans Štembera
Popisek: Zdeněk Bakala

Těžařská firma, spoluvlastněná známým miliardářem Zdeňkem Bakalou, se ocitla v hlubokých problémech. Hněv lidí se obrací právě proti známému podnikateli, který je i veřejně činný a v politice je spojován se stranou TOP 09. Právě proto mohou ostravské hornické protesty významně zasáhnout do předvolební kampaně.

Druhým cílem hornického hněvu by mohl být předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Ten jako ministr financí rozhodoval o prodeji OKD Bakalovi a mnozí jej tak vnímají za spoluzodpovědného za současné problémy.

Týden po protestech má o vyhrocené situaci na severu Moravy jednat prezident Miloš Zeman a premiér Jiří Rusnok. Vláda by do vývoje mohla zasáhnout mnohem výrazněji, kdyby se rozhodla firmu zachraňovat.  

Vedení společnosti chtělo špatnou ekonomickou situaci řešit snižováním platů. Odbory podle Lidových novin souhlasily se snížením až o sedm procent, což se ale manažerům zdálo málo. Navíc se vážně mluví o uzavření významného dolu Paskov. Právě proto se odbory rozhodly zahájit protesty.

„Vzhledem k tomu, že Zdeněk Bakala v průběhu zhruba sedmi let měl zisky kolem 50 miliard, tak si nemyslím, že by peníze na horníky, kteří pracují v těžkých podmínkách, nesehnal,“ prohlašuje předák havířských odborů Jan Sábel. Ostravské horníky mají přijet na demonstraci podpořit i jejich kolegové z Mostecka.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: jav

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

11:12 Půlku vám sežerou. Český řidič po natankování uvidí rudě

Ceny pohonných hmot za poslední měsíc rostou a rostou. Pojďme se podívat, proč tomu tak je, zda se r…