Bakalo, odevzdej peníze z bytů OKD na provoz dolu, navrhl Zeman. A ministr k tomu říká...

25.09.2013 10:42

Návrh financovat provoz Dolu Paskov z výnosů bytů RPG byty byl hlavním tématem rozhovoru s ministrem průmyslu a obchodu Jiřím Cieńciałou v Hospodářských novinách. Podle něj se musí posoudit, jak je ve skutečnosti Zemanův návrh reálný a také uvedl, že je to jen jeden z návrhů, které bude vláda projednávat.

Bakalo, odevzdej peníze z bytů OKD na provoz dolu, navrhl Zeman. A ministr k tomu říká...
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr průmyslu a obchodu Jiří Cieńciała

Stát dal najevo, že podle jeho představ by se mělo v Dole Paskov razit nejméně do konce roku 2016 na náklady OKD. „Současná pozice je pouze doporučením. Čeká se na to, s čím přijde pan Bakala za panem prezidentem a za vládou. Zatím je to pouze naše přání,“ říká Jiří Cieńciała.

OKD dalo ovšem opakovaně najevo, že financovat těžbu po roce 2014 nechce. Hospodářské noviny zajímalo, zda ministr považuje za reálné, aby RPG byty převedly bytový fond na Moravskoslezský kraj - a ten by pak z výnosů dotoval těžbu. „Je to varianta a přání. Má ale spoustu legislativních, majetkových dopadů. Musí se přebrat, co je reálné a co nereálné. Na první pohled je to krásná myšlenka, ale je tam spousta složitostí,“ míní ministr Cieńciała.

Pro HN Jiří Cieńciała uvedl, že on sám je pro každé řešení, které pomůže zachovat práci. „A je třeba se zeptat lidí, jestli ještě nějakou dobu chtějí dýchat vzduch, který nyní v Ostravě dýchají. A nebo jestli chtějí od zítřka čistý. To prostě není otázka pouze politiků, ale i obyvatel,“ myslí si ministr a říká, že není jednoduché najít řešení.

reklama

autor: dkr

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

osobnosti ANO

Dobrý den, paní Dostálová, překvapil mě průzkum, podle kterého vás řada lidí nezná. Je pravdou, že já se o politiku dost zajímám a díky PL vás i znám. Ale napadá mě jedna věc, není chybou, že za ANO vystupují stále ti stejní? Babiš-Schillerová-Havlíček, občas vy nebo pan Nacher? Není potřeba, aby ge...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

21:30 „Protiústavní.“ Jana Zwyrtek Hamplová chce umlčení v Senátu hnát výš

Horní komora Parlamentu se rozhodla sněmovní verzi novely občanského zákoníku ohledně uzavírání part…