Balkánské zápisky: Multi-kulti Sarajevo

01.07.2021 10:52 | Komentář

„Před mnoha lety před rozpadem Jugoslávie jsem si v Sarajevu symbolicky kvůli zdejší zimní olympiádě koupil slalomky Elan s podpisem švédského lyžaře Stenmarka. S majitelkou domu, kde jsem bydlel, jsme se družně bavili a rozšafně mě zvala na zítřek na projížďku na Bjelašnicu,“ píše ve svém komentáři pro ParlamentníListy.cz Mirko Raduševič.

Balkánské zápisky: Multi-kulti Sarajevo
Foto: repro Youtube, tan
Popisek: Muslimka, ilustrační foto

„Žena v legraci laškovala a vypadala přitažlivě. Tehdy jsem si vzpomněl, když jsme v dětství s rodiči projížděli Bosnou a viděli zdejší ženy v šátcích, v podivných širokých pestrobarevných kalhotách. Maminka mi vysvětlovala, že jde o muslimky, které nosí šalváry. Nikdo moc neřešil, až na výjimky, kdo je nebo není muslim a tradiční muslimské oblečení bylo vidět spíše jen na venkově. Válka dala životu v Bosně a Hercegovině jiný směr a místní začalo zajímat, kdo je kdo. Dnes si lidé v Bosně všímají, kdo je Srb, kdo Chorvat, kdo je Bosňan a především je zajímá, kdo je pravoslavný, katolík nebo muslim. Začala se ctít kulturní tradice, s ní příslušná jazyková nářečí a místní obyčeje. Možná, že znáte některá slova tureckého původu, s tím si dnes nevystačíte. Neporozumíte nově převzatým výrazům z arabštiny vázaným k muslimským náboženským obřadům,“ pokračuje Raduševič. 
 
 
Změna směrem k víře je podle něj natolik patrná, že v Bosně a Hercegovině dochází k nebývalému rozdělení společnosti. Naposledy prý přinesl velký rozruch vykladač islámu Elvedin Pezić, kterého na Facebooku sleduje skoro tři sta tisíc Bosňanů a patří mezi nejpopulárnější místní myslitele.
 
„Nedávno zaujal veřejnost, když prohlásil, že naše společnost morálně upadla, když ženy vykročily z domácnosti. Doslova napsal: „Západní společnost se dostala do morálního úpadku, když se ženám umožnilo vykročit z domu. Žena se stala vším, jenom ne MATKOU!!“ Kolem dvou a půl tisíce příznivců s výrokem souhlasilo.
 
Jedna z žen byla proti: „Mám dojem, že někteří muži se bojí, že žena, nedej Bože, uzří světlo světa a její mužíček přestane být zajímavý. Žena ale není předmět, který necháte doma. Má mozek, má důvody, proč přemýšlet, vzdělávat se a růst. Zároveň mozek používá, aby vytvořila zdravou rodinu.“
 
Tento článek je staršího data a je dostupný pouze pro předplatitele. Předplatné můžete vyzkoušet zdarma, nebo zakoupit, zde:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

MUDr. Zdeněk Hřib byl položen dotaz

Můžete se k tomu vyjádřit?

https://www.parlamentnilisty.cz/arena/monitor/Vydirani-Urednik-popsal-co-provadel-Pirat-Hrib-kvuli-milionovym-fakturam-761522 Nemáte dojem, že je to na rezignaci? A jestli je to křivé obvinění, tak se přeci můžete bránit soudně, když tak neučiníte, tak je to podle mě důkaz, že je to pravda

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

12:54 Hejtman Grolich: Povodeň, kampaň. Fotky skoro za čtyři mega. „Morální svinstvo“

Můj kanál má více sledujících. Tak vysvětlil hejtman Jihomoravského kraje Jan Grolich, proč se krizo…