Balvín opět jmenoval Buriana do čela Národního divadla

02.08.2013 13:16

Ministr kultury Jiří Balvín opět jmenoval Jana Buriana do funkce ředitele Národního divadla. Původně ho odvolal, byl však kritizován ze strany umělců i ČSSD. Premiér Jiří Rusnok mu poté nařídil, ať se Burian do funkce vrátí. To se nyní stalo, staronový ředitel však oznámil, že bude mít podmínky.

Balvín opět jmenoval Buriana do čela Národního divadla
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

Jan Burian na ministerstvu přijal jmenovací dekret do vedení Národního divadla, avšak s podmínkou, že se obnoví jeho bývalé vedení. Není si podle svých slov například jist, zda se vrátí šéf Činohry ND Michal Dočekal a další lidé, to se vše musí podle něj nyní vyřešit.

Burian dodal, že jestliže mohl být jako šéf ND během hodiny odvolán, tak stejně rychle může on sám odstoupit z této funkce. Jiří Balvín odvolal Buriana ve čtvrtek, tedy po několika hodinách, kdy byl ředitel první české scény ve funkci. Vysloužil si za to kritiku politiků i kulturní obce. Premiér Jiří Rusnok mu pak nařídil Buriana do funkce vrátit. Ministr Balvín v pátek ráno řekl, že vyhoví přání kulturní veřejnosti.

Jako první argument Burianova odvolání ministr nejprve uvedl, že nevzešel z výběrového řízení, postupně důvody rozšiřoval. Burian své odvolání odmítl a argumentoval tím, že byl vybrán podle všech evropských standardů, což potvrdila i expertní komise.

Už ve čtvrtek kvůli odvolání Buriana rezignoval šéf Činohry ND Dočekal, do svých funkcí nenastoupilo nové vedení Opery Národního divadla a rezignaci nevyloučil umělecký šéf Baletu ND Petr Zuska. Na protest proti Burianovu odvolání oznámila asi desítka známých herců ND, že podají výpověď. Mezi nimi i herci Miroslav Donutil, David Prachař a Ondřej Pavelka, kteří dnes prohlásili, že se přesto, že Balvín Buriana do funkce jmenoval, stále vrátit nechtějí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: pan

Ing. Klára Dostálová byl položen dotaz

migranti

Dobrý den, prohlášení Nerudové o migrantech jsem taky nepobral. Ale můj dotaz zní, zda se ví, kolik je v ČR aktuálně migrantů? A co si myslíte o migrantech z Ukrajiny? Máme je přijímat?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

11:08 Zdeněk Pohlreich zničil dnešní politiku. „Na plný kule...“

„To, co mně na tom vadí nejvíc, je to, že tady někdo do tebe něco hustí na plný kule a snaží se tě p…