Balvín varuje ředitele Buriana: Budu vše sledovat s maximální pozorností

04.08.2013 7:21

Ministr Balvín podle svých slov vyhověl přání kulturní veřejnosti, když opět do funkce Národního divadla povolal Jana Buriana. Sám ministr přiznal, že tak bouřlivou reakci umělecké veřejnosti nečekal. K nastalé situaci vydal Balvín krátké prohlášení, které mají ParlamentníListy.cz k dispozici.

Balvín varuje ředitele Buriana: Budu vše sledovat s maximální pozorností
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ministr kultury Jiří Balvín

„Snažil jsem se nastavit běžné trendy při obsazování vrcholných manažerských funkcí i v oblasti kultury, tedy provést výběr na základě výsledků veřejného výběrového řízení. Kulturní fronta si to nepřeje a chce i do vrcholných manažerských funkcí obsazovat osoby ze svého středu,“ uvedl Balvín v prohlášení.

Zároveň ministr kultury vysvětluje další důvody, proč se původně rozhodl Buriana odvolat. Šlo mu o fungování Národního divadla a zároveň prý nechtěl, aby se v něm odehrály nezvratné změny. V prohlášení doslova říká: „Odvoláním pana docenta Buriana v den jeho jmenování jsem chtěl zabránit krokům a změnám, které by mohly být nevratné.“

Balvín chce od Buriana koncepci na celé šestileté období

Snaha vybrat ředitele ND v otevřeném výběrovém řízení ztroskotala, mnoho herců i nové vedení ND po odvolání Buriana podalo výpověď. „Jak už řekl i pan premiér, kulturní fronta ale požaduje, aby byl kandidát vybrán z jejich středu,“ zdůrazňuje Balvín. Ministr prý pochopil, že musí přistupovat na to, jakým způsobem se k tomu všemu kulturní fronta postavila.

Celé prohlášení ministra Balvína ZDE.

V neposlední řadě dává Jiří Balvín najevo, že je pro něj dění v ND důležité a že rozhodně hodlá věnovat pozornost jeho transformaci. „Budu s maximální pozorností sledovat veškeré kroky ředitele Národního divadla a požadovat předložení koncepce rozvoje Národního divadla na období jeho šestiletého mandátu,“ napsal Balvín v prohlášení k dění v ND.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: dkr

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

16:57 Pekarová slíbila šetřit. Ale poslanci prolétali miliony. Na „setkání s výbory“

Japonsko a Singapur, Korea, Mexiko a Paraguay. To byly nejnákladnější cesty výborů Poslanecké sněmov…