Bankéř vytáhl na Klause jeho vlastní zbraně: Debata je pod mou úroveň, nastudujte si to

23.03.2014 10:16

Loňská intervence České národní banky dodnes budí rozpory napříč laickou i odbornou veřejností. Na toto téma spolu debatovali minulý týden na Vysoké škole ekonomické bývalý prezident Václav Klaus, viceguvernér České národní banky Mojmír Hampl a děkan Národohospodářské fakulty Miroslav Ševčík. A nouze nebyla nejen o argumenty, ale ani o osobní útoky. Zprávu přinesl server E15.cz.

Bankéř vytáhl na Klause jeho vlastní zbraně: Debata je pod mou úroveň, nastudujte si to
Foto: Hans Štembera
Popisek: Exprezident ČR Václav Klaus

„Deflace znamená, že věci jsou levnější. Lidem tedy zbydou peníze, takže můžou víc utrácet. Kdyby nebylo intervence České národní banky, mohlo české hospodářství naskočit k růstu,“ zdůraznil Ševčík.

Klaus jeho slova ale odmítl a ukázal, že dopad výrazné deflace na národní hospodářství bývá katastrofální a ilustroval to na příkladech Řecka a Španělska, kde probíhá deflace označovaná termínem „vnitřní devalvace“.

S kroky ČNB přesto hrubě nesouhlasí, a to ze dvou důvodů. Za prvé, při míře inflace kolem nuly je měření podle jeho názoru velmi nepřesné. „Centrální banka tedy vycházela z nespolehlivých čísel a není vyloučeno, že intervenovala zbytečně,“ upozornil. A za druhé, intervence prý zmírnily škody, které českému hospodářství působí jeho vláda, čímž ale nedostane zpětnou vazbu a bude v ničivých krocích pokračovat.

Hampl jeho argumenty ale podrýval a několikrát si postěžoval, že Klaus nemá nastudovanou ani základní literaturu, a dodal, že je pod jeho úroveň se takové debaty vůbec účastnit. „Takovou míru arogance jsem ještě nezažil. Všichni, kdo mají jiný názor, jsou podle vás laikové. Nebuďte takový nafoukaný,“ bránil se bývalý prezident.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: nem

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

15:02 „Fiala lže.“ Petr Holec se pustil do premiéra. Jde o přijetí v Bílém domě

Premiéru Fialovi prý prošla další lež, tentokrát k jeho cestě do USA za prezidentem Bidenem. Ve svém…