Bankovní asociace odhaduje, že HDP letos poroste víc, než ještě v dubnu čekala

05.08.2015 12:41

Česká bankovní asociace (ČBA) v aktualizované prognóze zlepšila odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,2 procenta z dubnových 2,4 procenta. Pro příští rok nadále počítá s růstem o 2,7 procenta. Vyplývá to z prognózy, kterou dnes ČBA zveřejnila. Loni ekonomika rostla o dvě procenta.

Bankovní asociace odhaduje, že HDP letos poroste víc, než ještě v dubnu čekala
Foto: Hans Štembera
Popisek: Centrála KB na Václavském náměstí

„Příznivé údaje uplynulého období nás vedou ke zvýšení celoročního odhadu hospodářského růstu pro rok 2015. Ten bude i ve zbytku roku opřen především o domácí poptávku, jejímž základem je i nadále vysoká exportní výkonnost,“ uvedla hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová.

Hospodářský růst podle asociace ve druhé polovině letošního roku zrychlí, především u domácí spotřeby a investic. Hlavní nejistotou odhadu vývoje ekonomiky je podle ČBA načasování a způsob ukončení režimu devizových intervencí, který centrální banka spustila v listopadu 2013.

Ministerstvo financí v nové makroekonomické prognóze výrazně zlepšilo odhad růstu ekonomiky v letošním roce na 3,9 procenta. Důvodem je právě překvapivý meziroční růst hrubého domácího produktu v prvním čtvrtletí o čtyři procenta. Díky vývoji v prvním čtvrtletí i řada dalších institucí v poslední době odhady vylepšila a nově počítá letos s více než tříprocentním růstem ekonomiky.

ČBA zveřejňuje predikci pravidelně jednou za čtvrtletí. Aktuální prognóza vznikla na základě příspěvků analytiků Raiffeisenbank, ČSOB, GE Money Bank, UniCredit Bank, České spořitelny, J&T Banky, Komerční banky a ING Bank.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: vam, čtk

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

Sexuální násilí

Jak se v praxi bude dokazovat, jestli byl k souloži udělen souhlas či nikoliv? Nemám nic proti tomu, že jste změnili zákon, ale k čemu to v praxi bude? Co když jedna si budou strany v tom, zda byl udělen souhlas či nikoliv protiřečit?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

4:40 „Provokace.“ Zmizelo to. Odkryto po smrti Josefa Laufera

Po smrti zpěváka Josefa Laufera mnozí připomínají jeho píseň o Svobodné Evropě a kapitánu Minaříkovi…